Abort

- Ikke for totalforbud

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil grunnlovsfeste retten til liv fra unnfangelse, men er ikke for et totalt abortforbud. Hva mener egentlig KrF i abortspørsmålet?

MÅ SVARE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad slet med å svare på abortspørsmålet under TV 2s partilederdebatt. Han slapp heller ikke unna i Dagbladets Valgboden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva vil KrF og partileder Kjell Ingolf Ropstad egentlig med abortloven?

Mange har gjort iherdige forsøk på å få en avklaring fra partilederen gjennom valgkampen, men fortsatt kan det framstå ganske uklart.

Ropstad viser stort sett til formuleringene i partiprogrammet, og understreker at KrF vil være en motvekt til de rødgrønne partienes ønske om liberalisering av lovverket.

Onsdagens partilederdebatt på TV 2 var intet unntak. Der ble KrF-lederen bedt om å svare på om han selv er for eller mot selvbestemt abort. Etter flere forsøk ga debattleder Arill Riise opp.

I Dagbladets valgbod dagen etter, får han spørsmålet på nytt:

- Er ikke du i praksis mot all abort?

- KrF har aldri vært mot et totalforbud mot abort, men programmet til KrF er tydelig på at vi ønsker et annet lovverk enn i dag, svarer Ropstad.

KrF-lederen presiserer at partiet «ønsker større vektlegging av fosterets menneskeverd, samtidig som vi kan ivareta kvinnens helse og trygghet på en god måte».

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Ikke for totalforbud

Partiet har i regjering fått gjennomslag for en historisk innstramming av abortloven. Innstrammingen innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

Når det nye Stortinget møtes etter valget, skal det også ta stilling til et gjentakende grunnlovsforslag fra KrF, der partiet ber om vern av liv fra unnfangelse til død.

«Menneskeverdet skal være ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til naturlig død», heter det i forslaget.

Jusprofessor og grunnlovsekspert Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo har tidligere forklart at formuleringen i praksis må innebære at provosert abort må totalforbys - med visse unntak, dersom den gravides liv står i fare.

Hun mener den også vil være til hinder for en eventuell legalisering av aktiv dødshjelp.

På spørsmål om hvorfor KrF ikke griper muligheten til å være det eneste partiet som sier tydelig at de ønsker at det ikke skal være mulig å ta abort i Norge, svarer Ropstad:

- Fordi vi ikke er for et totalforbud mot abort.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Utrolig vanskelige dilemmaer

Så hva betyr dette grunnlovsforslaget i praksis? Ifølge Ropstad at man fastslår at retten til liv er en grunnleggende rettighet i Norge.

Vurderinger knyttet til abortloven og et eventuelt lovverk rundt aktiv dødshjelp, må tas uavhengig av dette grunnlovsforslaget, ifølge partilederen, som understreker at partiet er mot aktiv dødshjelp.

- Det er derfor vi sier veldig tydelig at det ikke er enkle svar. Dette er utrolig vanskelige dilemmaer. Det anerkjenner jeg, det anerkjenner KrF, og derfor sier vi at hvis en skal gjøre en endring, så skal det være en grundig utredning.

Kun KrF stemte for grunnlovsforslaget sist det ble behandlet i Stortinget.

Ropstad presiserer at han mener et liv starter ved unnfangelse. Dagbladet får et «nei» på spørsmålet om formuleringen vil innebære at man ønsker å forby bruk av angrepiller.

Riktignok et «nei, men»:

- Vi peker på at liv er fra unnfangelse til naturlig død, og vi peker på retten til liv. Så må det veies opp mot andre ting, og nedfelles i lovverk.

- Hva kan overveie retten til liv?

- Det er åpenbart to liv: Kvinnen, som sannsynligvis er i en vanskelig situasjon, og barnet. I dag gir samfunnet barnet gradvis rettsvern fra uke tolv. Det er den politiske realiteten og debatten - hvor den grensa skal stå. Når teknologien gjør at vi nå kan redde liv tidligere, mener vi at vi må gjøre et lovverk som styrker barnets rettsvern.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer