- Ikke forelsk deg i en kollega

Flere danske virksomheter tvinger forelskede medarbeidere til å skifte avdeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Er du forelsket i en person på jobben? Da kan du være glad for at du bor i Norge, og ikke i Danmark. Flere danske virksomheter tvinger nemlig medarbeidere til å skifte avdeling hvis de forelsker seg i en kollega. Derfor holdes mange forhold hemmelig, skriver Jyllands-Posten.

Fagforeningen HK/Privat er bekymret over at store virksomheter som Nordea, SAS og Novo Nordisk har presise retningslinjer for de ansattes kjærlighetsliv.

- Firkantede regler

- Når det er regler for at kolleger ikke kan være kjærester, holder mange sine forhold hemmelige. Dette hører vi på medlemsmøter og fra tillittsrepresentanter. Folk oppfatter reglene som firkantede og følelseskalde, sier faglig sjef Carlo Søndergaard.

Han oppfordrer nå virksomhetene til å i det minste vente og se om forholdet skaper problemer.

Søndergaard får medhold fra blant annet lektor på Copenhagen Business School, Povl Erik Jensen.

- Bare fordi man arbeider i samme avdeling, er det ikke nødvendigvis et problem. Det er en dårlig idé å lage stive regler. Virksomheten oppnår mer fleksibilitet ved å vurdere hver enkelt sak, sier han.

Kjærlighet på jobben

IKKE PÅ JOBBEN: Mange dansker skjuler forholdet med kolleger, mener fagforening. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
IKKE PÅ JOBBEN: Mange dansker skjuler forholdet med kolleger, mener fagforening. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer

Dagbladet skrev i 2005 at 13 prosent av alle gifte og 15 prosent av alle single nordmenn fant sin siste partner på arbeidsplassen.

En undersøkelse fra Universitetet i Aarhus viser at 9,4 prosent av danskene er ansatt på samme arbeidplass som partneren når de blir gift eller flytter sammen. Hele 12 prosent er ansatt i samme firma.