Nakstad svarer:

- Ikke forholdsmessig med nasjonal nedstenging

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier han er bekymret for hvordan smittesituasjonen utvikler seg i Norge. Likevel mener han ikke at det er forholdsmessig med en nasjonal nedstenging.

FLERE INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer
Publisert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet TV at både helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kontinuerlig ser på hvilke tiltak man skal sette inn i Norge for å begrense smittespredningen.

På nåværende tidspunkt er det kommunene selv som avgjør om det skal innføres lokale tiltak for å begrense smittetrenden.

- Vi har tidligere sendt brev til kommuner med en stigende smittetrend om å innføre bruk munnbind der det er trengsel og hjemmekontor. Vi har bedt kommunene om å vurdere å innføre disse tiltakene. Noen kommuner har anbefalt dette til befolkningen sin, mens andre har ikke, sier Nakstad til Dagbladet.

Han sier at helsemyndighetene hele tida vurderer hvilke tiltak som kan optimaliseres:

- Vi vurderer hele tida hvilke tiltak som kan optimaliseres. Vi er avhengige av at folk holder seg hjemme når de er syke, og at så mange som mulig lar seg vaksinere, sier den assisterende helsedirektøren.

BLI BEDRE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at befolkningen må bli bedre til å etterleve coronatiltakene. Foto: Ali Zare / NTB
BLI BEDRE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at befolkningen må bli bedre til å etterleve coronatiltakene. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

- Ikke samme effekt

I flere land i Europa har smitten tatt seg betydelig opp, og i Østerrike innfører myndighetene mandag en nasjonal nedstenging for både vaksinerte og uvaksinerte.

Nakstad mener at smittesituasjonen i Østerrike fortsatt er betydelig høyere enn i Norge, så det vil, ifølge ham, ikke være aktuelt for Norge å innføre like inngripende tiltak på nåværende tidspunkt. Likevel påpeker han at Norge også kan få en økt smitte i samfunnet, dersom man ikke snur smittetrenden.

- Østerrike har tre til fire ganger høyere smittepress per 100 000 innbyggere enn det vi har i Norge nå. Vi har også en stigende smittetrend, men vi ligger fortsatt langt unna den situasjonen som er i Østerrike. Men pila peker oppover, så det ser ut som om vi kan komme etter hvis ikke vi snur smittetrenden, sier han.

Nakstad påpeker imidlertid at en stor del av befolkningen er vaksinert, så ifølge ham vil ikke en nasjonal nedstenging i Norge ha en stor effekt for å bremse smitten.

- Flesteparten av den voksne befolkningen har immunitet gjennom vaksinering eller gjennomgått coronasykdom, så brede nedstengningstiltak vil ikke ha den samme effekten som det hadde i fjor. Det vil også få veldig mange konsekvenser som ikke er veldig forholdsmessige, sier han.

FESTLIGHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en klar oppfordring til de som skal på julebord i år. Vis mer

- Må bli bedre

Regjeringen har også åpnet for at kommunene kan ta i bruk coronapass.

- Coronapass er et tiltak som kommunene kan ta i bruk for at aktiviteter kan gjennomføres på en tryggere måte og for å forhindre andre, strengere tiltak, forklarer Nakstad.

Han påpeker at vi må bli bedre til å etterleve de tiltakene vi allerede har.

Ifølge en kartlegging fra Helsedirektoratet er det bare fire av ti som ikke holder seg hjemme når de er syke. Nakstad understreker at flere er villige til å yte en innsats og følge smittevernrådene nå, noe de ikke har gjort de siste månedene.

- Det er viktig at folk følger tiltakene som blir innført lokalt i kommunene. Vi har sett at etterlevelsen av tiltakene ikke er god nok, sier Nakstad.

Gjennom julebordsesongen sier Nakstad at arrangørene må gi tydelig beskjed om at dersom man er syk, må man holde seg hjemme.

- Når det gjelder julebord, kan det være store eller små forsamlinger, og man er ofte sammen med dem man ellers jobber med. Det aller viktigste, ikke minst for de som er uvaksinert, er å påse at man er frisk når man drar dit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer