Sykelig overvektig:

Ikke forlatt senga på sju måneder

Rolf Tore Kjæran er sengefast. Han føler seg sviktet av systemet.

SYKELIG OVERVEKTIG: Som gutt var Rolf Tore Kjæran aktiv. Nå veier han flere hundre kilo, og det skaper enorme utfordringer for ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SYKELIG OVERVEKTIG: Som gutt var Rolf Tore Kjæran aktiv. Nå veier han flere hundre kilo, og det skaper enorme utfordringer for ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Inne på rom 305 på Træleborg Seniorsenter i Tønsberg sentrum, står julepynten fortsatt framme. Kjøkkenbordet er dekket på til flere personer med både røde stearinlys, juleservietter og vinglass. Slik har det stått – ubrukt – i flere uker.

I leiligheten er det også ett soverom. På veggene henger det en rekke fotografier. I senga ligger Rolf Tore «Roffe» Kjæran (60). Der har han ligget i mange måneder – ute av stand til å bruke toalettet, og fysisk kunne åpne døra for gjester, eller bare endre liggestilling.

Sist gang han var ute i frisk luft er over sju måneder siden. 10. juni, for å være nøyaktig, forteller Kjæran.

- Jeg har egentlig veldig sterk psyke, sier den tidligere FN-soldaten.

Han forteller likevel at det er enkelte dager han ikke har lyst til å leve lenger. Han føler seg sviktet av Tønsberg kommune.

Alt «Roffe» ønsker er hjelp.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

Tenkte ikke på bivirkninger

For å forstå hvordan Kjæran har havnet der han er, må vi spole tida tilbake.

- Jeg var sprek da jeg var ung. Jeg var ikke «den feite» på skolen, forteller han.

Men vektproblemene startet som ung voksen da han begynte å jobbe nattevakt som vekter.

- Det å studere på dagtid og jobbe på nettene førte med seg lite søvn, usunt kosthold, og det ble også slutt på trening, forklarer han.

Jobben var i tillegg svært stillesittende, og potetgull, pølser med rekesalat og annen usunn mat ble daglig inntatt.

- Jeg burde fått en premie fra Maarud, sier «Roffe» og ler litt.

Rolf Tore fikk etter hvert diagnosen overspising, og i mange år ble derfor jojoslanking hverdagskost. Det ene problemet førte med seg det andre, og etter hvert ble helseutfordringene så store at han ble ufør. Han har også vært inn og ut av forskjellige sentre for å få hjelp til å slanke seg.

- I månedsskiftet november, desember 2021, fikk jeg tilbud om å prøve en ny slankemedisin, forteller han.

Potensielle bivirkninger var ikke noe han tenkte mye over.

FORENINGER: Kjæran er medlem av flere organisasjoner. I tillegg sitter han som brukerrepresentant for overordnet kvalitetsutvalg i Tønsberg kommune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORENINGER: Kjæran er medlem av flere organisasjoner. I tillegg sitter han som brukerrepresentant for overordnet kvalitetsutvalg i Tønsberg kommune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Da Kjæran begynte på medisinen, bodde han alene i huset sitt i Tønsberg, og deltok ofte på ulike aktiviteter som ga ham livsglede – spesielt var fotografering, det å møte folk og jobben som leder for rådet med folk med nedsatt funksjonsevne i Tønsberg, viktig for Kjæran. Dit kom han seg ved hjelp av rullestolen sin.

Men Kjæran hevder at han fikk store bivirkninger av den nye medisinen– blant annet søvnproblem, uro i kroppen, mageproblemer og angst.

- Jeg ble klin gæren i huet mitt. Jeg må beskrive det sånn.

Etter et angstanfall, ble ambulanse tilkalt, men inngangspartiet i huset var for smalt for ambulansebåra Kjæran måtte bruke.

LIBANON: I ett år var Kjæran soldat i Libanon. Foto: Privat
LIBANON: I ett år var Kjæran soldat i Libanon. Foto: Privat Vis mer

- Hvis jeg ikke hadde klart å forflytte meg over i rullestolen og kommet meg selv ut, ville jeg ikke kunne komme meg til sykehuset.

Tankene om at det kunne gått riktig galt, satte i gang noen prosesser. I samråd med helsepersonell, ble de enige om å søke plass på Træleborg seniorsenter.

Der fikk Kjæran raskt plass, og han flyttet inn i slutten av mai i fjor. Håpet var at dette skulle gjøre det enklere for ham å få hjelp hvis det skulle skje noe, samt bli lettere å gjennomføre lystbetonte aktiviteter, ettersom seniorsenteret ligger nærmere sentrum.

- I stedet ble det et helvete, beskriver Kjæran.

- Ødelagt livet hans

Mens Kjæran bodde i huset sitt, sier han at han fikk daglig hjelp til hverdagsrehabilitering. Det vil si trening til å opprettholde muskelmassen i beina og resten av kroppen.

- Hverdagsrehabiliteringen var til for at jeg skulle kunne klare å forflytte meg over i rullestolen.

Men da han flyttet over til den nye leiligheta på seniorsenteret, hevder han at han fikk beskjed om at han måtte vente med hverdagsrehabiliteringen. Første beskjeden var at det ville ta seks uker. Grunnen skal ifølge Kjæran være at han gikk fra én sone i hjemmetjenesten til en annen.

- Jeg sa at det var kjempeviktig å komme i gang med treningen. Jeg repeterte dette flere ganger, men ingenting skjedde, hevder «Roffe».

Deretter skal sommer-avvikling ha gjort det utfordrende å finne ressurser. «Roffe» ble liggende, og å spise mat ble derfor en trøst for 60-åringen.

MAI: 10. mai 2022 flyttet Kjæran inn i den nye leiligheta. Én måned senere ble han sengeliggende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MAI: 10. mai 2022 flyttet Kjæran inn i den nye leiligheta. Én måned senere ble han sengeliggende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kjæran mener trening var den eneste grunnen til at han klarte å forflytte seg.

- Vi snakker ikke om en halvtime trening hver dag. Jeg orker ikke trene så lenge, men et kvarter, 20 minutter, sier han.

En studie i «Journal of the American Medical Association» (JAMA), viser at hvis en frisk person er sengeliggende i 10 dager, gir det en reduksjon i muskelstyrke på 15 prosent. Muskeltapet i beina er dobbelt så stort som muskeltapet i resten av kroppen.

«Roffe» hevder det gikk åtte uker før han fikk trent, og da tida kom for å starte med hverdagsrehabiliteringen, var det for seint. Han opplevde at beina ikke bar ham, og han mener at han har mistet altfor mye muskelmasse.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

- Jeg kjente med en gang at det ikke gikk lenger, forklarer 60-åringen.

Så fra midten av august, ble hverdagsrehabiliteringen bestående av øvelser hvor Kjæran trente andre kroppsdeler enn beina, og noen måneder senere ble dette avviklet i samråd med fagpersoner.

Venninna Kristin Moe Kyllingstad har god kjennskap til Kjærans situasjon. Hun raser mot behandlingen han har fått av Tønsberg kommune.

- De har ødelagt livet hans fullstendig, tordner hun.

- De har mye mer jobb med at han ligger i senga, enn at han kommer seg på beina og over i rullestolen. Det er mye han kunne gjort selv, mener hun.

Hun er klar på at hun mener Tønsberg kommune har fullstendig sviktet Kjæran.

- For hver eneste dag som går, minsker sjansene for at han kommer seg på beina, sier Kyllingstad, som også er helsepersonell.

Kjæran legger ikke skjul på at vektproblemene er selvforskyldte.

- Jeg innrømmer at jeg er glad i mat og har gjort mye galt, men er det slik at vi ikke skal behandle alt som er selvforskyldt, spør han.

- Da er det mye vi må stoppe å behandle. Alt fra røykere som har fått lungekreft til de som har blitt avhengig av piller, mener Kjæran.

- Skal klare det

Nå har det gått over et halvt år siden 60-åringen sist var ute av senga – med unntak av et sykehusopphold i desember.

I sju måneder har han ligget i senga – uten mulighet til å fotografere, gå på kafé eller være ute i friskluft. Alt han ønsker er å få hjelp til å komme seg ut igjen.

- Har du tro på at du skal stå på beina igjen?

- Jeg vet jeg skal klare det, sier han.

I dag vet ikke Kjæran hvor mye han veier.

FOTO: Før Kjæran ble sengefast, brukte han mye tid på å fotografere. Foto: Privat
FOTO: Før Kjæran ble sengefast, brukte han mye tid på å fotografere. Foto: Privat Vis mer

- Det går ikke å veie meg sier han, men anslår at vekta har passert 300 kilo.

Kjæran hevder han er for overvektig til å få innvilget slankeoperasjon. Risikoen for komplikasjoner skal være for store.

Kjæran vet at egeninnsats da er svært viktig for å komme seg ut i samfunnet, men også det å få hjelp, til blant annet å følge den nye kostholdsplanen han har fått. Han har derfor søkt om brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

- En BPA vil kunne hjelpe meg med det som trengs å gjøre i leiligheta - alt fra å hente posten til å gi meg min nye bærbare datamaskin når jeg ønsker å bruke den. Det er begrenset hva hjemmetjenesten rekker å gjøre, sier han.

- Personen vil også kunne lage mat i tråd med kostholdsplanen jeg har fått. Det er umulig for meg å gjøre. For å gå ned de 80–100 kiloene jeg trenger å gjøre, for å kunne starte opp igjen med hverdagsrehabiliteringen, så trenger jeg støtte. Det er en jævlig tøff kamp, sier han.

Nå ligger han bare og venter spent på svar.

TØFT: Kjæran legger ikke skjul på at det har vært tøft etter at han ble sengeliggende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØFT: Kjæran legger ikke skjul på at det har vært tøft etter at han ble sengeliggende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Har forståelse

Dagbladet har stilt kommunalsjef for mestring og helse, Mette Vikan Andersen, en rekke spørsmål om situasjonen til Kjæran – blant annet om om Kjæran har fått et forsvarlig helsetilbud, hvordan det kunne skje at Kjæran har blitt sengefast og om hvorfor han måtte vente med hverdagsrehabiliteringen da han flyttet til seniorsenteret. Vikan har ikke svart direkte på spørsmålene, men har gitt en kommentar.

- Jeg har forståelse for at Kjæran er i en svært vanskelig situasjon, og det sier seg selv at det å være lenket til senga over lang tid er en stor påkjenning.

Hun sier kommunen har ansvar for å tilby gode helse- og omsorgstjenester til sine innbyggere.

- Men i tilfeller av alvorlig sykelig overvekt vil både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten ha et ansvar. Vi vil alltid forsøke å tilby hjelp som er tilpasset den enkeltes behov og livssituasjon.

Andersen sier at de ikke ønsker å kommentere enkeltsaker, selv om Kjæran har fritatt kommunen fra taushetsplikten.

- Jeg vil derfor ikke gå inn på hvilke tjenester Kjæran har fått tilbud om, hvilke behandlingsforløp han har vært igjennom og hvilke tjenester han mottar fra kommunen.

Kjærans fastlege ønsker ikke å uttale seg i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer