Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke forlik om langtidsplanen for Forsvaret

Det blir ikke et bredt forlik om langtidsplanen for Forsvaret, regjeringspartiene klarte ikke å bli enig med Høyre, KrF og Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Opposisjonspartiene satte betingelser som vi ikke kunne gå med på, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen (Ap) til NTB.

Blant annet ville Høyre, KrF og Venstre legge mer penger på bordet og opprettholde aktiviteten ved Forsvarets operative hovedkvarter Jåttå og beholde basene på Værnes og Olavsvern, og styrke hæren. Det ville ikke de rødgrønne gå med på, og brøt dermed forhandlingene.

- Vi får ingen effektiviseringseffekt og forenklede kommandolinjer ved å beholde Jåttå og flere av basene. Det er heller ikke snakk om å øke rammene, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren mener de tre opposisjonspartiene ikke opptrer troverdig.

- Det Forsvaret trenger minst av akkurat nå, er urealistiske forhåpninger, sier hun om de tre partienes forhandlingsutspill.- Bryter tradisjon
Høyre stilte krav om at det måtte komme betydelige og konkrete økonomiske løft allerede fra 2009 for å avhjelpe Forsvarets problemer.

- Regjeringspartiene velger i stedet å bryte den norske tradisjonen for brede politiske forlik i forsvarspolitikken, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun mener at problemene i Forsvaret er akutte, og ser fram til at forsvarsministeren og forsvarssjefen mandag må forklare seg i en lukket høring i forsvarskomiteen. Der vil alle sider ved Forsvarets drift og disposisjoner bli tatt opp.

- Strøm-Erichsen har nå et stort behov for å vise at hun har kontroll med Forsvaret. I revidert budsjett sto det ikke nevnt noe om krisen i Forsvaret selv om det skulle ha vært kjent. Stortinget er ikke blitt informert, og det kan bli et problem, sier Solberg.

Frp alene
Mens opposisjonspartiene Høyre, KrF og Venstre har forhandlet sammen, har Frp valgt å holde seg utenfor.

Regjeringen la i mars fram Stortingsproposisjon nr. 48, den såkalte langtidsplanen for Forsvaret fram til 2012. Regjeringspartiene siker at planen får flertall i Stortinget når den kommer til behandling om et par uker.
 
(NTB)

IKKE ENIGHET: Forsvarsministeren mener de tre opposisjonspartiene ikke opptrer troverdig. Foto: Morten Holm/Scanpix
IKKE ENIGHET: Forsvarsministeren mener de tre opposisjonspartiene ikke opptrer troverdig. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!