Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke fornøyd med Søreides båtsvar

Kontrollkomiteen krever flere svar fra forsvarsministeren etter båtsalget til vestafrikanske paramilitære.

IKKE FORNØYD: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er ikke fornøyd med båtsvarene de har fått fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Komitéleder Martin Kolberg (AP) sier alle medlemmene i komiteen ser svært alvorlig på saken. Foto: Privat / NTB-Scanpix
IKKE FORNØYD: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er ikke fornøyd med båtsvarene de har fått fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Komitéleder Martin Kolberg (AP) sier alle medlemmene i komiteen ser svært alvorlig på saken. Foto: Privat / NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er ikke fornøyd med svarene de har fått fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om forsvarets salg av marinefartøy.

Komiteen innledet sak i begynnelsen av oktober etter at minst ti norske marinefartøy har havnet i hendene på væpnede sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika. Både utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har redegjort for salgene i brev til komiteen. Men nå må Søreide svare på mer.

Uklare tidspunkter - Stortingets spørsmål er ikke godt nok besvart. Vi var ikke fornøyd, og det er grunnlaget for at vi har sendt et nytt brev, bekrefter kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (AP).

Komiteen stusser blant annet over forsvarsministerens påstand om at de aktuelle marinefartøyene ble solgt før den nye regjeringen overtok. «Alle salgene ble gjennomført i tidsrommet februar 2012 - september 2013», skriver Søreide i sin redegjørelse.

Dagbladet har tidligere avslørt at kystvaktskipet KV «Titran» ble solgt så seint som 16. desember i fjor. Salgsmeldingen er undertegnet av en oberstløytnant i Forsvaret. Skipet ble overlevert og ført ut av landet i mars i år.

Etter det Dagbladet forstår, reagerer kontrollkomiteen på denne uklarheten og ser alvorlig på at forsvarsministeren tilsynelatende heller toner ned regjeringens ansvar i saken enn å ta initiativ til å rydde opp.

«Hadde alle fartøyene forlatt Norge i samme tidsrom? Dagbladets reportasjer indikerer at enkelte fartøy også er blitt avhendet etter september 2013. Medfører dette riktighet», skriver komiteen i sitt svarbrev til forsvarsministeren.

Dagbladets avsløringer viser at også fire av de andre såkalte «Nigeria-båtene» ble hentet av kjøperne etter at den nye regjeringen overtok. De tidligere missiltorpedobåtene KNM «Falk», «Jo», og «Tjeld» ble hentet av et lasteskip i Horten 25. november i fjor og fraktet til Lagos i Nigeria. Støttefartøyet KNM «Horten» forlot Norge 26. februar i år. 

Krever granskningsrapport Kontrollkomiteen krever også fullt innsyn i den eksterne granskningen revisjonsselskapet PwC har gjennomført av Forsvarets båtsalg. PwC leverte sin rapport 31. oktober, men holdes hemmelig av forsvarsledelsen.

Søreide skrev i sitt brev at departementet «på et seinere tidspunkt» vil oversende et «sakssammendrag av vesentlige opplysninger av betydning for saken».

Dette avvises blankt av kontrollkomiteen. De krever hele rapporten oversendt umiddelbart.

- Vil ha svar Søreide har selv innrømmet at Forsvaret har utvist dårlig skjønn og handlet kritikkverdig i sin vurdering av eksportkontrollforskriften. Samtidig reagerer kontrollkomiteen på at hun mener salgene likevel har skjedd i tråd med regelverket. UD har etter avsløringene strammet inn reglene, nettopp for å gi Forsvaret mindre rom for skjønn.

UKLART: Både utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har skrevet brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men komiteen reagerer på svarene de fikk fra Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UKLART: Både utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har skrevet brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men komiteen reagerer på svarene de fikk fra Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

«Komiteen vil gjerne ha svar på hvilket skjønn som har vært utøvet som man nå ikke lenger ønsker», skriver komiteen.

Komitéleder Martin Kolberg understreker overfor Dagbladet at hele komiteen opplever saken som svært alvorlig, og står bak kravet om flere svar.

Les det nye brevet fra komiteen
Les brevet fra forsvarsministeren
Les brevet fra utenriksministeren

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling