OSLO, NORGE 20191009. 
Erna Solberg i Stortingets spørretime
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO, NORGE 20191009. Erna Solberg i Stortingets spørretime Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Erna med klimainnrømmelse på Stortinget:

- Ikke fornøyd

Klimaforlikets utslippsmål for 2020 nås ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsminister Erna Solberg (Høyre) ble kraftig presset på klima i den muntlige spørretimen i Stortinget i dag. Bakgrunnen er statsbudsjettet der det kommer fram at Norge ikke vil nå utslippsmålene for 2020 fra klimaforliket.

- Denne uka skulle vi hatt et budsjettet med utslippstall om at vi lå an til å nå Norges utslippsmål for 2020. I stedet får vi budsjettet som viser at vi ikke når målet, sa SV-leder Audun Lysbakken som ville vite om statsministeren nå ville innrømme at de ikke når målet.

- Da den rødgrønne regjeringen la fram sin perspektivmelding i 2013 viste framskrivningen at utslippene ville være 54 millioner tonn neste år, nå er det er nede i 51. Det skulle vært lavere, svarte Erna Solberg. Så fulgte hun opp:

- Jeg er ikke fornøyd med det, men det er bedre enn det de rødgrønne la fram, sa statsministeren.

For store utslipp

I statsbudsjettet kommer det fram at de norske utslippene av klimagasser ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020.

Det er tre til fem millioner tonn mer enn målet fra klimaforliket, som var at norske utslipp skulle kuttes til mellom 46 og 48 millioner tonn innen 2020.

I budsjettforslaget anslås det videre at klimautslippene vil ligge på 45 millioner tonn i 2030; det står i grell kontrast til Norges offisielle klimamål, som er at utslippene skal kuttes med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

- Hvis alle tiltakene hadde vært på plass i 2013 hadde vi ikke trengt et klimaforlik. De tiltakene som trengtes kom ikke på plass. Det er 100 prosent Solbergs ansvar, mente Lysbakken.

DYRT: Det er ikke gratis å bygge om Vy sine togvogner, men regjeringen setter likevel av 50 millioner i neste års statsbudsjett. Her er de viktigste lekkasjene fra årets statsbudsjett. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Trodde målet skulle nås

Han ville også vite når regjeringen innså at de ikke ville nå målet, og viste til statsbudsjettet fra 2016 der det står at de ligger an til å nå det, og utsagn fra 2017 om at det skulle forsterkes.

- Så seint som i mai var budskapet fra regjeringen at klimapolitikken virker.

- Nå prøver Lysbakken å trekke sammen ulike deler som ikke hører sammen. Politikken virker fordi regjeringen også gjør klimapolitikk som ikke ren del av forliket. Vi følger opp våre forpliktelser fra Kyoto-avtalen, det er det ingen tvil om.

' - Vi følger opp våre forpliktelser, med de virkemidlene som lå i klimaforliket. Jeg er ikke fornøyd, men det ville ikke vært bedre med de rødgrønne. Den endelige fasiten vet vi heller ikke. Regnskapet for utslipp gjøres ikke opp endelig før i 2022, sier Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer