Ikke forsikret mot pirater

Familien Quist Johansens forsikringselskap vil ikke utbetale penger til pirater.

<strong>IKKE FORSIKRET:</strong> Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar.
Foto: Privat
IKKE FORSIKRET: Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Familien Quist Johansen, som har blitt kidnappet av pirater uten for kysten av Somalia, har forsikring hos Europeiske reiseforsikring - men den vil ikke hjelpe den kidnappede familien, melder BT

 Ifølge BTs opplysninger tegnet familien en forsikring før de reiste ut på jordomseiling sommeren 2009.  

Forsikringen hos Europeiske skal dekke utgifter i forbindelse med sykdom og hjemtransport i hele verden - men det er ingen hjelp å få hva gjelder pirater.  

- I dette tilfellet dekkes ikke utgifter til kidnappingen, så nei, vi kommer ikke til å utbetale penger til pirater, sier Jacob Bender, underdirektør hos Europeisk Reiseforsikring til BT.  

- Det er kun bedrifter som kan tegne et kidnappingsforsikring. Vi gir ikke det til private, fordi da vil problemet bare eskalere: da vil piratene tenke at det vil lønne seg å angripe private, forklarer han.  

Ikke råd Flere eksperter som BT har vært i kontakt med sier at piratene vil kreve mellom 700 000 og 1 million dollar for hvert familiemedlem.  

Spørsmålet nå er hvem som er villig til å betale for at den danske familien skal bli frigitt:  

Ifølge avisa måtte mor Birgit Marie og far Jan Qvist Johansen ta et lån på 1,5 millioner danske kroner fra deres villa med en verdi på 2,5 millioner kroner, for å få råd til den to års lange jordomseilingen. Selv om de selger boligen vil de ikke ha råd til å utbetale løsesummen.

Begge to sa opp sine stillinger i sine tidligere jobber.

Advarer mot innsamlingsaksjon En rekke eksperter har advart mot å starte innsamlingsaksjoner, fordi man frykter at piratene vil øke løsesummen for familien. 

 Ordfører og medlem av det danske Folketinget, Tommy Dinesen, gikk tidligere i dag ut og advarte kraftig mot flere innsamlingsaksjoner som er satt i gang for å hjelpe familien. 

 - Gjennom 16 år i Folketinget har jeg fulgt mange piratsaker. Det vil være et enormt og uoverskuelig arbeid å samle inn så mye penger og få dem betalt til piratene. Dessuten kan en innsamling få piratene til å sette opp prisen, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Dinesen er det sannsynlig at de somaliske piratene har kontakter i Danmark.  

- Vi kan gå ut fra at somaliere i Kalundborg tar kontakt med andre somaliere. Det vil foregå en del telefonsamtaler som innebærer at piratene setter opp prisen for å løslate gislene, mener han.  

Truer med å drepe Familien Quist Johansen la ut fra Danmark i august 2009 og har siden vært i havn i Portugal, på Kanariøyene, i Sør-Amerika, Karibia, Fiji og Thailand. Etter planen skulle de returnere til Danmark til sommeren. 

For rundt to uker siden seilte de fra Maldivene i retning Afrika. Her skulle den 17-år gamle sønnen Rune mønstre av og fly hjem. Med seg på turen hadde de også to voksne gjester, Viktor og Anne Louise.  

Seilbåten med danskene om bord ble kapret i Adenbukta 24. februar. Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed har gjort det klart at familien vil bli drept om noen forsøker å løslate dem.

 Han viser til fire amerikanske gisler som forrige uke ble drept, for å understreke alvoret. Det er ventet at piratene vil kreve store summer i løsepenger for ofrene. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer