Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke første gang Støre hjelper Tschudi

I 2007 presset Jonas Gahr Støre miljøverndepartementet i en omstridt sak om oljeomlasting. Utenriksministeren har også hatt eierandeler i Tschudis selskap.

VENNER: Redermilliardær Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre har begge prestisjeprosjekter i Nordområdene. (Foto: Sør-Varanger avis)
VENNER: Redermilliardær Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre har begge prestisjeprosjekter i Nordområdene. (Foto: Sør-Varanger avis) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Presset til å gå mot SFT» skrev Dagens Næringsliv (DN) 30. juni 2007. Det var daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy fra SV som ble presset. De som presset var stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Presset førte til at miljøverndepartementet snudde i en klagesak og ga Kirkenes Transit og Tschudi Shipping Company tillatelse til omlasting av gasskondensat i Bøkfjorden.

Barndomsvenner Som Dagbladet avslørte i går, gikk utenriksdepartementet i 2008 inn med 6 millioner kroner i stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, under forutsetning av at Tschudi Shipping Company gikk inn med like mye penger. Støre og Felix Henry Tschudi, mannen bak Tschudi Shipping Company og styreleder i Senter for nordområdelogistikk, var barndomsvenner. Begge bekrefter at de sammen diskuterer utenrikspolitikk generelt og nordområdeproblematikk spesielt. Dagbladet konfronterte Støre med saken fra 2007 i går kveld. SFT hadde to ganger sagt nei til omlasting av gasskondensat i Bøkfjorden fordi den er nasjonal laksefjord med spesielt vern mot risiko for farlig forurensing.

- Ikke press - Dagens Næringsliv skrev at Helen Bjørnøy måtte gi etter for press fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og deg. I lys av dagens fokus på eier Felix Tschudi, er dette problematisk?

- Denne saken lå i Miljøverndepartementet og miljøvernministeren var ansvarlig statsråd. UDs interesse for saken var knyttet til at dette omfattet norsk-russiske interesser og at det forelå et sterkt engasjement fra lokalt politisk hold. Saken omfattet flere selskaper. Flere departementer var engasjert i saken. Jeg oppfattet ikke at det ble utøvet noe press, sier Støre til Dagbladet.

- Var du i kontakt med Felix Tschudi om saken den gang?

- Jeg hadde ikke møter med Felix Tschudi om denne saken. Saken hadde stor lokal oppmerksomhet og kom opp fra lokalpolitisk hold da jeg var på besøk i Kirkenes på den tiden, der jeg merket meg at den også ble tatt opp av Felix Tschudi på konferanser der han deltok, sier Støre.

Han sier at han ikke vet hvorvidt Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var i direkte kontakt med Tschudi om saken, men at også daværende stabssjef, nå statsråd ved SMK, «merket seg det lokalpolitiske engasjementet».

- Tschudi sa til DN at «oi, dette var positivt», og det er ingen tvil om at hans næringsinteresser fikk forrang foran miljøinteressene i den saken. Var din rolle i dette problematisk, sett i lys av forholdet mellom deg og Tschudi?

- Jeg kan ikke se at jeg på noen måte avgjorde denne saken. Saken omfattet flere selskapers engasjement for omlasting og spørsmålet om vilkår for omlasting i ulike fjorder, sier Støre.
- Jeg vurderte på det tidspunkt ikke at mitt bekjentskap med Felix Tschudi reiste spørsmål om min habilitet i den aktuelle saken.
Eierinteresser
I november 1997 var Jonas Gahr Støre ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor. Den gang igangsatte daværende departementsråd ved SMK, Bjørn T. Grydeland, undersøkelser av Støres aksjehandler i forbindelse med flere oppkjøp i Kværner. Kjøpene var i tid knyttet til informasjon Støre fikk i sitt arbeid ved SMK. I forbindelse med artikkelen listet VG opp hva slags eierandeler Støres familieselskaper Trestø AS og Femstø AS hadde i andre aksjer. På lista over Trestøs eierandeler sto 100.000 aksjer i Tschudi & Eitzen Shipping, Felix Tschudis daværende selskap. Nevnte departementsråd Grydeland var for øvrig også utenriksråd i Utenriksdepartementet fra 2008 til 2011. I 2011 ble han utnevnt til ambassadør i Italia, Malta og San Marino.

Familieselskap - VG skrev i 1997 at ditt familieselskap Trestø AS den 31.12.1996 eide 100.000 aksjer i Tschudi & Eitze Shipping. Har dere hatt noe profesjonelt samarbeid i deres private selskaper utover dine eierinteresser i hans selskap?

- Frem til 1999 var Trestø A/S et familieselskap med meg og mine søstre som eiere, fullt og helt drevet av min far. Han drev aktivt med aksjeinvesteringer. Jeg hadde ingen befatning med disse investeringene. Jeg har aldri hatt profesjonelt samarbeid med Felix Tschudi eller hans selskaper, sier utenriksministeren til Dagbladet.

Støre utdyper at Trestø siden 1999 har vært eid av han og søstrene, at de da solgte alle aksjer og at selskapet ikke seinere har eid aksjer i andre selskap. Etter at Støre og barna overtok familieselskapet Femstø i 2000, har heller ikke dette selskapet eid enkeltaksjer, opplyser utenriksministeren.

- Jeg har ikke hatt og har ikke interessesamarbeid med Felix Tschudi, sier Støre til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media