OMVISNING: Da kong Harald besøkte Telenor i 2005 ble han vist rundt av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.h.) og Arve Johansen (i midten med briller). Sjefen for Telenor broadcast Stig Eide Sivertsen var også med, men han har ingen rolle i Vimpelcom-saken eller i den irske politikersmøringen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
OMVISNING: Da kong Harald besøkte Telenor i 2005 ble han vist rundt av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.h.) og Arve Johansen (i midten med briller). Sjefen for Telenor broadcast Stig Eide Sivertsen var også med, men han har ingen rolle i Vimpelcom-saken eller i den irske politikersmøringen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer

Ikke første gang

To av Telenor-toppene i Vimpelcoms styre og administrasjon var også involvert i politikersmøring i Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På midten av 90-tallet gikk Telenor inn i et samarbeid for å komme seg inn på det irske tele-markedet. Da gikk det også galt, for ikke helt ulikt hva som skjedde i Vimpelcom, ble det også i Irland betalt penger til ledende politikere som hadde makt over lisenstildelinger. To av de som hadde sentrale roller i den irske politikersmøringen fikk fornyet tillit og sentrale possisjoner i Vimpelcom.

Særlig gjelder dette Telenor-toppen Arve Johansen, som på 90-tallet ledet «Telenor International», avdelingen som håndterte den voldsomme utenlandsekspansjonen. Til tross for at de første avsløringene om den irske politikersmøringen kom i 2001, ble Johansen plassert i Vimpelcom-styret i 2003. Der satt han fram til 2009.

Jan Edvard Thygesen var også involvert i begge skandalene. Han var toppsjef i den irske satsingen Esat i snaut fire måneder i 1995 og 1996. Men det var akkurat i denne perioden selskapet var involvert i den største omstridte irske transaksjonen. I 2009 ble Thygesen plassert i Vimpelcom-styret og satt der fram til han ble vise-direktør i Vimpelcom i 2011. Denne toppjobben hadde han fram til han gikk av som direktør i juli 2014 og sluttet i selskapet et halvt år senere.

Gigantrapport Den irske skandalen har flere likhetstrekk med Vimpelcom-saken. I Irland gikk Telenor sammen med en annen stor aktør og etablerte et teleselskap de hadde en stor eierandel i. Og også i Irland plasserte Telenor noen av sine mest betrodde menn i styre og administrasjon for selskapet. Og også i Irland gikk det galt. For der benyttet de seg også av politikersmøring av personene som bestemte over lisensene de ønsket seg.
I Irland samarbeidet Telenor med den eksentriske telecom-mogulen Dennis O´Brien og dannet samarbeidsprosjektet Esat Digifone. Den politiske smøre-skandalen utløste en voldsom gransking. I 2011 leverte det såkalte Moriarty-tribunalet en rapport på 1714 sider om betalingene. Rapporten har ikke ført til straffereaksjoner, tribunalets formål var kun å kartlegge fakta.

Skjult innskudd I innspurten om å vinne en attraktiv mobillisens i Irland, skrev en av Johansens norske underordnede ut en sjekk på 4001,75 irske pund - over 40 000 norske kroner. Pengene gikk til regjeringspartiet Fine Gaels egen golfturnering K Club Classic. Med på turneringen var også regjeringspartiets golfinteresserte kommunikasjonsminister Michael Lowry. Ni dager seinere kunngjorde han at Telenor og selskapets irske partner hadde vunnet den lukrative GSM-mobillisensen.

BEVIS: Denne sjekken på 4001,75 irske pund (rundt 40 000 kroner) fra Telenor Invest og Esat gikk til partiet Fine Gaels golfturnering i 1995. Sjekken er signert Telenor-toppen Hans Myhre.
BEVIS: Denne sjekken på 4001,75 irske pund (rundt 40 000 kroner) fra Telenor Invest og Esat gikk til partiet Fine Gaels golfturnering i 1995. Sjekken er signert Telenor-toppen Hans Myhre. Vis mer

En irsk medarbeider fortalte til tribunalet at hun fikk i oppdrag å gå i banken, heve sjekken og sette pengene anonymt inn på partikontoen. Beløpet ble trukket fra pengene som Telenor hadde satt av til arbeidet med å skaffe tele-lisenser, men pengene ble ikke overført direkte. Dette var fordi bidraget skulle holdes hemmelig, forklarte medarbeideren til tribunalet. Tre dager seinere sendte hun melding til golfarrangøren og understreket at bidraget ikke måtte nevnes under turneringen.

Men smøringen stoppet ikke der.

I desember samme år setter Telenor i Norge inn 316 000 norske kroner på en konto på skatteparadiset Jersey. Også denne kontoen tilhørte partiet til kommunikasjonsministeren.

Skatteparadis-konto Telenor-direktør Arve Johansen forklarte seg til tribunalet om pengeoverføringen. Han trodde det var vanlig i Irland med konto i skatteparadis.

DIREKTØR: Jan Edvard Thygesen ble satt inn som direktør i Irland-satsingen Esat Digicom i 1995 og 1996. Han ble siden både styremedlem og direktør i Vimpelcom. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DIREKTØR: Jan Edvard Thygesen ble satt inn som direktør i Irland-satsingen Esat Digicom i 1995 og 1996. Han ble siden både styremedlem og direktør i Vimpelcom. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Seinere skjønte jeg at politiske partier ikke kan ha slike konti, men jeg visste det ikke da, sa Johansen.

Telenor-toppen fortalte at han først avslo forslaget fra samarbeidspartner Denis O'Brien om å gi penger til Fine Gael, men at han til slutt ga etter. En norsk Telenor-kollega fortalte til tribunalet at Johansen gikk med på at Telenor skulle legge til rette for en politisk donasjon til et politisk parti i Irland.
Telenor skulle besørge pengegaven, men avtalen var at de skulle få pengene tilbake av det irske teleselskapet. En slik ordning var nødvendig for å gjøre det mulig å holde donasjonen hemmelig i Irland, fortalte et Telenor-vitne til tribunalet.

Senere betalte Telenors samarbeidspartner i Irland, Dennis O´Brien ytterligere rundt fem millioner kroner til kommunikasjonsminister Lowry, men i følge tribunalet hadde ikke Telenor noen aktiv rolle i de siste betalingene.

Solgt seg ut Hverken Johansen eller Thygesen har besvart Dagbladets henvendelser de siste dagene. Telenor ønsker ikke å svare på om det var riktig å sette de samme personene til å jobbe i Vimpelcoms styre og administrasjon, som også var involvert i politikersmøringen i Irland. I stedet skriver Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid dette:

DAGBLADET: 11.april 2011
DAGBLADET: 11.april 2011 Vis mer

- Både Arve Johansen og Jan Edvard Thygesen var på den tiden med i Telenors toppledelse. De var sentrale i Telenors utenlandssatsing og bidro med kompetanse som Telenor mente var verdifull i utviklingen av VimpelCom. Lisenstildelingen i Irland har vært nøye gjennomgått som del av arbeidet til Moriarty tribunalet. Telenor har bidratt i med å klargjøre Telenors rolle. Tribunalet er avsluttet og har fremlagt sine konklusjoner.  Telenor solgte sin eierandel i Esat Digifone i 2000.