Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke forsvarlig å ta seg inn i bygningen

Evakueringen i Ålesund opprettholdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er fremdeles regnet som ustabilt i området der en boligblokk raste sammen i Ålesund på onsdag. Dermed ser det ikke ut til at det blir en forandring i forhold til de evakuerte i området med det første, opplyses det i en pressekonferanse i Ålesund i dag.

Brannvesenet har i løpet av dagen foretatt undersøkelser ved det sammenraste bygget sammen med ekspertise utenfra. Det er blitt undersøkt tiltak for å øke flammen, om det er mulighet til å komme til tanken, og om det finnes skjulte gasslommer inne i bygget.

- Det er ikke forsvarlig å ta seg inn i området ennå. Vi har satt i gang tiltak for å øke avgassingen, og vil foreta enn ny vurdering på dette i morgen. Vi vil foreløpig opprettholde den ytre sonen for evakuering slik som nå, opplyser brannsjef Geir Thorsen på pressekonferansen.

Brannvesenet har blant annet boret et hull inn i bygget for å tilføre vann rundt tanken, som skal bidra til at gassen brenner fortere. Det var 6.400 liter propan i gasstanken i utgangspunktet.

- Dette kan ta tid, og vi må være tålmodige. Vi kan ikke si hvor mange timer eller døgn det tar å få tømt tanken, sier brannsjef Geir Thorsen.

Ustabil bygning

Det er også svært usikkert hva som skjer med bygget som ble rammmet av raset. Det er fremdeles svært ustabilt, og beveger seg i alle retninger.

- Situasjonen er uavklart. Det er to-tre steinblokker som presser inn mot bygget bak, opplyser stabssjef John Kåre Flo ved Ålesund-politiet.

USTABILT PÅ RASSTEDET: På en pressekonferanse i dag opplyste de involverte i arbeidet med rasulykken i Ålesund at situasjonen fremdeles er for farlig til at de evakuerte kan flytte tilbake. På bildet sees sjefsingenør Kjell Hartvigsen fra StatoilHydro, politimester Arne Sverre Karoliussen, og politisjef i Ålesund, Endre Flatvad. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
USTABILT PÅ RASSTEDET: På en pressekonferanse i dag opplyste de involverte i arbeidet med rasulykken i Ålesund at situasjonen fremdeles er for farlig til at de evakuerte kan flytte tilbake. På bildet sees sjefsingenør Kjell Hartvigsen fra StatoilHydro, politimester Arne Sverre Karoliussen, og politisjef i Ålesund, Endre Flatvad. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

Derfor skal det settes ned en byggteknisk gruppe med eksperter, som skal vurdere situasjonen rundt bygget og fjellmassene bak. Her skal blant annet fylkesgeologen, en representant fra SINTEF og ingeniør Steinar Trygstad, som var ansvarlig for oppføringen av bygget, delta.

- Gruppa er på vei til å etablere seg, og skal starte arbeidet i morgen. De skal gi råd til politiet om hvordan vi skal forholde oss den dagen vi kan gå inn i bygget, sier Flo.

Kan ta dager

Også Kjell Hartvigsen, en ekspert fra StatoilHydro som har vært med på undersøkelsen i dag, mener det kan ta flere dager før all gassen er brent opp. Han har også bidratt til å undersøke om gassen også har beveget seg bort fra tanken.

- Det som er usikkert, er om det finnes gasslommer på steder i bygget som har en eksplosiv blanding av gass og luft, sier han.

Det er imidlertid ikke påvist slike lommer i undersøkelsen i dag. En eksplosjon kan bli svært farlig, fordi det er tunge betongklosser i bygget.

Det er også plassert en ekstra flamme, en såkalt pilotflamme, inn til gasstanken, slik at brannen vil bli satt igang igjen hvis den skulle slukke.

- Så lenge det brenner, vet vi hvor vi har gassen, sier Hartvigsen.

image: - Ikke forsvarlig å ta seg inn i bygningen
VURDERTE GASSTANKEN: Stabssjef John Kåre Flo og sjefsingeniør Kjell Hartvigsen fra StatoilHydro på ulykkesstedet i dag.
ETABLERER PILOTFLAMME: Den såkalte pilotflammen skal sørge for at ikke brannen i gasstanken blir slukket. Her fører brannvesenet inn flammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media