DAGLIGE SAMMENSTØT:  Røykskyene stiger opp i himmelen like utenfor Damaskus i formiddag, der kraftige sammenstøt mellom opprørere og Assad-hæren har pågått i dag. Foto: AP/Shaam News Network
DAGLIGE SAMMENSTØT: Røykskyene stiger opp i himmelen like utenfor Damaskus i formiddag, der kraftige sammenstøt mellom opprørere og Assad-hæren har pågått i dag. Foto: AP/Shaam News NetworkVis mer

-Ikke forvent at bare 25.000 vil dø. Kanskje vil 100.000 dø

Det er en blodig start på 2013 i Syria. FN-sjef Lakhdar Brahimi frykter enorme dødstall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verdenssamfunnet står maktesløse på sidelinja og ser borgerkrigen i Syria rase, mister stadig flere syrere livet. FN-utsendingen til Syria, Lakhdar Brahimi, ser ingen snarlig løsning på Syria-krisa:

- Ikke forvent at bare 25.000 vil dø neste år. Kanskje vil 100.000 dø, sa FN-sjefen Lakhdar Brahimi til journalister i Kairo, ifølge CNN.

Siden opprøret startet i Syria i mars 2011, har så mange som 60.000 syrere mistet livet, ifølge FN. De aller fleste av disse (minst 40.000) døde i 2012.

Rakett i bensinkø Og 2013 har startet like ille som fjoråret. Minst 136 personer mistet livet på årets første dag, ifølge lokale opposisjonelle, Local Coordination Committees.

I dag fortsatte kampene i en rekke steder i landet. Et fly skal ha sluppet en rakett ved en bensinstasjon i utkanten av Damaskus, i Muleiha. Flere titalls mennesker meldes skadd og drept, skriver Ap. En amatørvideo skal vise utbrente lik og kaos. 

Den britisk-baserte opposisjonsgruppa Syrian Observatory for Human Rights sier at en stor mengde mennesker ventet utenfor bensinstasjonen i håp om å få fylt opp bilene sine med nødvendig bensin.

- Flere titalls mennesker er drept. Jeg så kroppsdeler på bakken, sier Mohammad Saeed via Skype til Ap.

Det er foreløpig uklart hvorfor den syriske hæren angrep bensinstasjonen. Men det har vært sammenstøt og skyting i området de siste par dagene.  Saaed sier at det også var to andre flyangrep i områdene Maadamiyeh og Deir al-Asafir i dag.

Farlig land å dekke Borgerkrigen i Syria er også livsfarlig for journalister og fotografer som ønsker å dokumentere de pågående overgrepene. Siden konflikten startet for 22 måneder siden, har 16 profesjonelle journalister og 44 borgerjournalister mistet livet. En av dem var den legendariske utenriksjournalisten Marie Colvin. Hun ble drept i februar i fjor.

I dag går også familien til den amerikanske journalisten James Foley offentlig ut og forteller om kidnappingen av deres sønn, i håp om å få reporteren tilbake i live.

James Foley ble kidnappet
av uidentifiserte bevæpnede menn i det nordvestlige Syria den 22. november i fjor.

- Vi vil ha Jim trygt hjem, eller vi trenger å snakke med ham for å vite at han er ok, sier journalistens far, John Foley.
 

HVA SKJER NÅ? En jente ser opp mot himmelen i det et bombeangrep høres i den nordlige byen Aleppo i Syria i går. Foto: Muzaffar Salman/Reuters/Scanpix
HVA SKJER NÅ? En jente ser opp mot himmelen i det et bombeangrep høres i den nordlige byen Aleppo i Syria i går. Foto: Muzaffar Salman/Reuters/Scanpix Vis mer