-Ikke fred før kongen går

Men folket hadde grunn til å feire i natt, mener norsk Nepal-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folk feiret i gatene i Nepals hovedstad Katmandu i natt at den eneveldige kong Gyanendra har gjeninnsatt nasjonalforsamlingen, som han oppløste for fire år siden. Og de hadde grunn til å feire, mener norsk Nepal-ekspert.

-Dette er et langt skritt i retning av utvidet demokrati, men fred i Nepal blir det ikke før kongen har trukket seg tilbake. Nå fungerer Nepal som en kongelig militærdiktatur, sier seniorforsker Harald Olav Skard ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) til Dagbladet.no.

Han har 20 års arbeidserfaring fra fjellandet i Himalaya, blant annet som sjef for landets største kraftverk.

Kongen og en allianse av sju opposisjonspartier er enige om å gjenåpne parlamentet torsdag. Og sjupartialliansen er fortsatt enige med maoistgeriljaen om å holde fred med hverandre.

Neste skritt på veien er å velge en nasjonalforsamling som får lovgivende makt. Og da er det sannsynlig at de folkevalgte vil avskaffe kongens makt. Derfor er veien lang og humpete.

Korrupsjon

- Det er mange særtrekk ved det såkalte folkestyret i Nepal som ikke kan sammenlignes med vårt vestlige demokrati. Det hinduistiske kastesystemet hindrer folk av laverestående kaster noen innflytelse. Og det har vakt undring i vest at den tidligere statsministeren P. G. Koirola er valgt til leder for en overgangsregjering. Det er trolig et taktisk trekk for å hindre nettopp Koirola får varig makt. De siste 10 årene er Koirola blitt overøst med korrupsjonsanklager, sier seniorforsker Skard.

Kongens hær

 JUBEL I GATENE  i Nepals hovedstad Katmandu etter at kong Gyanendra har bestemt seg for å gjenåpne nasjonalforsamlingen. Her tilhengere med fanen til Nepals største parti, kommunistpartiet. Foto: Scanpix/AP.
JUBEL I GATENE i Nepals hovedstad Katmandu etter at kong Gyanendra har bestemt seg for å gjenåpne nasjonalforsamlingen. Her tilhengere med fanen til Nepals største parti, kommunistpartiet. Foto: Scanpix/AP. Vis mer

Kong Gyanendra har bygd opp en hær på 100.000 mann og er største arbeidsgiver for de 25 millioner nepalesere som fortsatt bor i hjemlandet. 10 millioner nepalesere er gjestearbeidere i det store nabolandet India.

Maoistene har drevet regulær geriljakrig på landsbygda siden 1996 med om lag 30.000 tilhengere under våpen. De trakk seg ut av det demokratiske systemet etter å ha tapt valget i 1995, og har kjørt sitt eget løp i kampen for en maoistisk stat. Maoistene har likevel en avtale med den politiske opposisjonen om å holde kamphandlingene utenfor hovedstaden.

Det tradisjonelle kommunistpartiet fikk fleste stemmer ved forrige valg i Nepal med drøyt 30 prosent av stemmene.

Mao-frykt

I tillegg til kongens hær og maoistgeriljaen, har Nepal 43.000 profesjonelle gurka-krigere. De fleste jobber for den indiske hæren.

- Den innenrikspolitiske situasjonen i Nepal har ikke blitt lettere av at mektige nasjoner som India og USA har engasjert seg sterkt i urolighetene og foreslått en omdannelse av kongedømmet til noe som kan minne om en norsk modell. Det er heller ikke uproblematisk for den demokratiske veien videre at den mektige naboen India har 50.000 soldater stasjonert på grensen til Nepal. India har et skarpt øye til maoistenes framgang i området, og har registrert at de har fått fotfeste i 13 av landets 28 egne stater, sier Harald Olav Skard.

OMSTRIDT: Tidligere statsminister P. G. Koirola skal lede den nye overgangsregjeringen i Nepal, til tross for at kontoret hans er tapetsert med korrupsjonsanklager.