Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
TRIPPELTRUMP: Henry Østhassel fra Lista var så sikker på Trump-seier at han satset 100 000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel elbil, produsert i Detriot. Listamannen er svoren Trump-tilhenger. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

Møt Norges «største» Trump-fan:

- Ikke frykt Donald Trump

Henry Østhassel er svoren tilhenger av USAs president Donald Trump. Han er skråsikker på at Trump får fire nye år, og mener presidenten er en garantist for fred.

LISTA (Dagbladet): Det lille tettstedet Lista på Sørlandet er USAs «51. stat». Der kjører de «Route 8», sier «trunken» i stedet for bagasjerom, og flere støtter også Donald Trump.

En av dem er Henry Østhassel (68).

- Jeg liker Donald Trump fordi han ikke er uberegnelig. Han er fullstendig beregnelig. Når han sier at han skal gjøre noe, så gjør han det, sier en entusiastisk Østhassel til Dagbladet.

VANT: Henry Østhassel var så sikker på Trump-seier at han satset 100 000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel elbil, produsert i Detriot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
VANT: Henry Østhassel var så sikker på Trump-seier at han satset 100 000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel elbil, produsert i Detriot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Holder det han sier

For å vise sin dedikasjon til USAs 45. president har Østhassel dekorert garasjeporten sin med det ovale kontor, som er presidentens kontor i Det hvite hus.

- Han sier det han mener, også holder han det han sier. Det er det som er best med Donald Trump, sier den høflige norskamerikaneren.

68-åringen ble født i Brooklyn i USA, og kom til Norge da han var 15 måneder gammel. På 70-tallet reiste han tilbake til statene, og bodde der i en del år.

- Jeg var på eventyr med fine biler, og realiserte guttedrømmen med å kjøre «street-race», forteller Østhassel.

- Show og moro

DET HVITE HUS: 68-åringen har dekorert garasjeporten sin med det ovale kontor. Lars Eivind Bones / Dagbladet.
DET HVITE HUS: 68-åringen har dekorert garasjeporten sin med det ovale kontor. Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Siden har han vært bosatt på Lista, som ligger en halvannen times kjøretur fra Kristiansand, og kalles «et lite stykke Amerika».

Der bugner garasjene av klassiske amerikanske biler, husene er bygd med tegninger bestilt fra USA, og amerikanske veiskilt er skåret ned og fraktet til den lille norske halvøya i Farsund.

Den 68 år gamle Lista-beboeren Østhassel har vært Trump-fan siden USAs sittende president erklærte sitt kandidatur.

- Jeg synes det bare er show og moro, svarer Østhassel på hvorfor han er åpen om å støtte USAs-president.

- Prøver å sabotere han

Han mener det finnes mange Trump-tilhengere i både USA, Norge og på Lista.

- Jeg kjenner veldig mange som er Donald Trump-tilhengere. Både demokrater og republikanere, men de aller fleste tør ikke å si det, sier 68-åringen.

- Hvorfor tror du det er sånn?

- Det har blitt farlig. Du ser hva som foregår i USA nå. Det skal være toleranse, og de som er imot Trump er intolerante. Demokratene har ikke akseptert at han vant valget ennå. De prøver å sabotere han, men de kan gjøre hva de vil. Han vinner neste valg, slår Trump-tilhengeren fast.

TRUMP-BIL: Østhassel har dekorert bilen sin med «Trump for Peace Prize». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TRUMP-BIL: Østhassel har dekorert bilen sin med «Trump for Peace Prize». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Tre av fire: Trump en trussel

I en meningsmåling Ipsos har utført på vegne av Dagbladet mener om lag tre av fire nordmenn, 74 prosent, at Trump og USA utgjør en reell trussel for verdensfreden. Det er den høyeste andelen Ipsos har registrert siden 2017, da de for første gang stilte spørsmålet.

Trump-fan Østhassel er på sin side ikke redd for at USAs president vil ødelegge verdensfreden, og mener nordmenn ikke har noe å frykte.

- Det er stikk motsatt. De trenger ikke frykte Trump. Han har sittet i fire år, og det har ennå ikke blitt verdenskrig, sier Trump-tilhengeren.

- Blir ingen krig

Den siste tida har en trio av kriser rast i USA. Både coronapandemien, den økonomiske nedturen og masseprotestene som følge av George Floyd-drapssaken har satt sitt preg på landet.

I kjølvannet av krisene har stadig flere av Donald Trumps allierte vendt ham ryggen, men selv om mange er kritiske til Trumps ledermåter, mener Trump-tilhengeren fra Lista at det ikke er nødvendig.

- Han er den eneste presidenten som ikke har startet krig. Derfor kan de bare senke skuldrene og slappe av. Han vil ut av Midtøsten, ut av alt dette. Han er lei av krig. Det gjorde ikke de andre (presidentene red.anm.), de startet kriger, sier Trump-tilhengeren, og legger til:

- Da han vant valget sa dem at det bare kom til å bli vanskeligheter, men det ble det ikke.

TRUMP-FAN: Listamannen Østhassel er svoren Trump-tilhenger, og er skråsikker på at Trump kommer til å bli gjenvalgt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TRUMP-FAN: Listamannen Østhassel er svoren Trump-tilhenger, og er skråsikker på at Trump kommer til å bli gjenvalgt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Ikke vær redd

Østhassel peker på Trump har skaffet flere arbeidsplasser, og at arbeidsledigheten ikke har vært like «fryktelig» som det var ventet under pandemien.

- Han har skapt flere arbeidsplasser enn noen andre har gjort. Nå har vi fått coronaen så det har gått nedover, men ikke bare i USA. Det har blitt vanskeligere å skaffe arbeidsplasser i hele verden, utdyper Østhassel.

- For Trump er ingen fare for verdensfreden?

- Dere kan bare slappe helt av. Når han sitter som president trenger du ikke å være redd. Det blir ingen krig når han er president. Det er helt sikkert, slår han fast.

Veddet 100 000

Før valgdagen 8. november 2016 ble det anslått at Hillary Clinton hadde 90 prosent sjanse til å vinne presidentvalget i USA. Østhassel var på sin side skråsikker på at det ikke kom til å skje.

- Jeg veddet 100 000 kroner på at Donald Trump kom til å vinne valget. Det var som å spille Lotto når du vet alle numrene, sier han til Dagbladet.

Rett fikk han, og med det vant 68-åringen 352 000 kroner, og gikk til innkjøp av en helt ny Opel elbil.

TRUMP-GARASJE: Østhassels garasje er fylt opp med USA-minner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TRUMP-GARASJE: Østhassels garasje er fylt opp med USA-minner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Vil ikke parkere i Oslo

- Det er en ekte amerikaner som ble lagd i Detroit, forteller Østhassel, og påpeker at det ikke bare var nok å skaffe seg en amerikansk bil.

Han måtte også få seg et personlig bilskilt hvor det står «Trump1», og dekorert bilen med «Trump Won - Total Knockout» og «Trump for Peace Prize».

Trump-tilhengeren hadde riktignok ikke parkert den fire år gamle bilen sin i Oslo.

- Da blir det gjort hærverk på den i løpet av en time, sier 68-åringen bestemt, og påpeker at det nok ikke bare er tilfellet i hovedstaden, men også i andre store byer.

- Derfor er jeg en country-boy. Her er det mer tryggere å være, legger norskamerikaneren til.

- Trump vinner igjen

Han får utelukkende positive kommentarer når han kjører rundt i Trump-bilen i «halvamerikanske» Lista.

Henry Østhassel fra sørlandsbygda Lista var så sikker på Trump-seier at han satset 100.000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel Bolt, produsert i Detriot. Listamannen er svoren Trump-tilhenger, og har dekorert garasjeporten med bilde av det ovale kontor. Bilens registreringsnummer er TRUMP1. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Henry Østhassel fra sørlandsbygda Lista var så sikker på Trump-seier at han satset 100.000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel Bolt, produsert i Detriot. Listamannen er svoren Trump-tilhenger, og har dekorert garasjeporten med bilde av det ovale kontor. Bilens registreringsnummer er TRUMP1. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De tuter og gir meg tommel opp, humrer 68-åringen.

Hvor mye Østhassel kommer til å satse på at Trump blir gjenvalgt under høsten valg er imidlertid hemmelig, men Trump-tilhengeren er sikker på en ting:

- Trump vinner igjen.

Han mener derimot norske medier er altfor kritiske til president Trump.

- Dere skriver utelukkende om de negative tingene, og aldri om de gode tingene han gjør, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!