Ikke funnet minkcorona siden september

Corona-mutasjonen som ble funnet i mink har ikke blitt påvist i et menneske siden september. Den kan være borte allerede, skriver Jyllands-Posten.

AVLIVET: Danske myndigheter har avlivet millioner av mink fordi det ble funnet en coronamutasjon. Foto: Mads Claus Rassmussen / Ritzau Scanpix / NTB
AVLIVET: Danske myndigheter har avlivet millioner av mink fordi det ble funnet en coronamutasjon. Foto: Mads Claus Rassmussen / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Danske myndigheter slo på stortromma. Det var oppdaget en ny mutasjon av coronaviruset i minkbestandene i landet.

Mutasjonen var mer resistent mot antistoffer enn andre mutasjoner, og den kunne føre til at coronavaksinen ikke fungerte, advarte statsminister Mette Frederiksen.

Det var Statens Serum Institut (SSI) som hadde funnet den såkalte «Cluster 5»-mutasjonen i tolv personer og på fem minkfarmer.

Danmark var verdens største produsent av minkpels. Samtlige 15 millioner mink skal avlives.

Lenge siden

Nå forklarer avdelingssjef Tyra Grove Krause i SSI at det ikke er påvist et eneste tilfelle av «cluster 5»-smitte siden september.

- Det er mange forskjellige virusvarianter i omløp i Danmark akkurat nå. De kan godt dukke opp og forsvinne igjen, sier Krause til Jyllands-Posten.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer

Hun forklarer at de registrerte tilfellene ble oppdaget i august og september.

To muligheter

I Danmark blir rundt 15 prosent av alle coronaprøver sendt til SSI for analyse. Alle de nye virustilfellene ble oppdaget blant disse prøvene.

- Det er to muligheter. Enten er det i omløp uten at vi har oppdaget det. Det er som sagt bare stikkprøver, så vi kan ikke utelukke at det kan ha forekommet utenfor stikkprøvene. Eller så kan den da dødd ut, sier Krause til avisa.

Hun sier at det faktum at det ikke er funnet flere tilfeller av viruset, tyder på at det ikke har vært veldig mye smitte.

Nakstad følger med

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad skriver i en e-post til Dagbladet at norske helsemyndigheter følger situasjonen i Danmark tett.

- Større virusmutasjoner som spres i stort omfang kan i prinsippet gjøre vaksiner mindre effektive dersom virusets egenskaper endrer seg i stor grad. Vi vet imidlertid ikke om spredningen fra mink i Danmark vil få noen betydning for ulike vaksineres effekt, skriver Nakstad.

- Vi vet heller ikke om spredningen av denne varianten vil stoppe opp eller om den etter hvert vil dominere i Danmark og andre land. Folkehelseinstituttet følger med på dette i samarbeid med sin danske søsterorganisasjon, «seruminstituttet», skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer