BOLIG: Boligekspert Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 anbefaler å kjøpe stort. Foto: Eiendomsmegler 1
BOLIG: Boligekspert Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 anbefaler å kjøpe stort. Foto: Eiendomsmegler 1Vis mer

- Ikke gå i ettromsfella

Boligekspert Odd Nymark anbefaler foreldre å kjøpe stort til barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): At foreldre hjelper barna inn på boligmarkedet er positivt, mener Odd Nymark i Eiendomsmegler 1, men forteller til Finansavisen i dag at mange går i fellen ved å kjøpe en ett- eller toromsleilighet.

- Veldig mange velger å kjøpe en ett- eller toromsleilighet der man bor alene. Jeg anbefaler å kjøpe en større leilighet og fremleie til andre studenter. Da får man delt kostnader, og i noen tilfeller kan man få egen leie ned i bortimot null, sier Nymark.

- Hvis leiligheten er lånefinansiert, vil den prosentvise avkastningen på egenkapitalen være stor. I tillegg kan dette være en god løsning hvis man har flere barn, legger han til.

Kan spare på beliggenhet Margrete Røyset (20), som skal starte på jus til høsten, er på jakt etter leilighet i Oslo nå og forteller til avisen at hun og foreldrene har vurdert en større leilighet, men at de likevel ikke til å følge rådet til Nymark.

- Jeg har vært innom tanken på å kunne kjøpe en leilighet der stuen kan stenges av slik at jeg kan leie ut til en venninne. Men vi ser helst etter en toromsleilighet, sier hun.

Blant de heteste studentområdene i Oslo er Grünerløkka, St. Hanshaugen og Torshov. Nymark mener det er viktig å ha dette i bakhodet når man skal på boligjakt.

- Et tips er å tenke over om du er villig til å sitte på T-banen en stund. Du kan nemlig få veldig mye mer for pengene hvis du er villig til å kjøpe utenfor disse områdene. Det er mye dyrere innenfor Ring 3 i Oslo enn utenfor. Når etterspørselen blir stor stiger kvadratmeterprisen veldig, og du kan tjene mye hvis du er villig til å kjøpe i for eksempel Groruddalen.

Det frister ikke den blivende jusstudenten.

- Beliggenheten er veldig viktig. Jeg jobber på Majorstuen og skal studere i nærheten av Nationaltheatret, så jeg vil bo sentralt. Kort reisetid har mye å si, sier Røyset.

Vil kjøpe - ikke leie Sammen med foreldrene, som stiller opp for å hjelpe henne inn på boligmarkedet, har hun imidlertid kommet til at leie ikke er et alternativ. Hun vil kjøpe leilighet.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 sier til avisen at en tommelfingerregel er å kjøpe bolig hvis man skal bo et sted mer enn tre år.

Moren, Else Marit Larsen, forteller til Finansavisen at Margrete kommer til å kjøpe deler av leiligheten selv, men at de vil eie majoriteten.

Det er også et av alternativene Gundersen trekker frem som gunstig.

- Studenten får en lav inngangsbillett til boligmarkedet. I tillegg får studentbarnet halve verdistigningen når boligen skal selges. Hvis barnet skal bo i leiligheten, må det leie den ene halvdelen av foreldrene, og ha en leieavtale, sier Gundersen til Finansavisen.

Flere nyheter Skandiabanken doblet resultatet
Ryanair slår forventningene
Tar tap på 18-22 mill. etter akutt dødelighet

BOLIG: Margrete Røyset og foreldrene, Else Marit Larsen og Oddvar Røyset, er på jakt etter leilighet i Oslo. Foto: Rakel Haugen Strand / Finansavisen
BOLIG: Margrete Røyset og foreldrene, Else Marit Larsen og Oddvar Røyset, er på jakt etter leilighet i Oslo. Foto: Rakel Haugen Strand / Finansavisen Vis mer