- Ikke gå i Fritz Moen-fella

Elden ber dommerne om å ikke la seg påvirke.

PROSEDERTE I RETTEN:  Tiltaltes forsvarer John Christian Elden mener  advokatfullmektig Ida Andenæs. Prosedyrene starter i Oslo tingrett fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROSEDERTE I RETTEN: Tiltaltes forsvarer John Christian Elden mener advokatfullmektig Ida Andenæs. Prosedyrene starter i Oslo tingrett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både aktor og forsvarer har i dag hatt sine avsluttende prosedyrer i saken mot Ålesund-mannen (38) som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Aktor mener åtte punkter beviser at mannen bortførte og drepte 16-åringen.  De mener videre at tiltalte var utilregnelig, men farlig, og må dømmes til tvungen psykisk helsevern.

I sin avsluttende prosedyre gikk forsvarer John Christian Elden til angrep på de åtte kulepunktene som han mente ikke var relevante i drapsspørsmålet.

- Av de åtte punktene aktor leste opp er minst fem, kanskje seks uten betydning for det dere skal ta stilling til ut fra tiltalen, sier Elden.

- Friz Moen-fella Forsvareren startet imidlertid med å henvende seg til de to lekdommerne og hoveddommer Ingmar Nestor Nilsen som skal avgjøre saken med en advarsel:

- Dere må ikke gå i Fritz Moen-fella.

- Der var man i den forferdelige situasjon at to jenter var drept så da trengte de en drapsmann. De fant Moen skyldig. Så var alle fornøyd helt til det viste seg at dommen var feil, sier han.

Elden advarte mot at sakens alvor kan være med på å påvirke dommerne til å falle ned på en skyldig konklusjon fordi man ønsker en avklaring.

- Det kan bli lettere å domfelle fordi man vil ha et resultat, mener han og manet til å vurdere bevisene i saken nøye.

- Det er større skade om noen blir uriktig domfelt for et drap enn for å kjøre på rødt lys. Derfor må dere være enda sikrere. Deres utgangspunkt skal være at den tiltalte ikke har begått det han er tiltalt for inntil det motsatte er bevist, sier Elden.

- Ikke bevis Han forsøkte deretter å plukke fra hverandre aktors åtte punkter.

Verken at tiltalte er tidligere dømt for grov vold, at han endret rutiner etter at Sigrid forsvant, at innpakningen av den døde kan knyttes til tiltalte, at det er funnet fibre fra et telt Sigrid var pakket inn i bilen han disponerte eller at han etter at 16-åringen var borte byttet ut og rengjorde deler av sengen sin er av betydning for om 38-åringen drepte jenta, ifølge Elden.

Han mener dette eventuelt kan si noe om han har vært med på å rydde opp etter et mulig drap.

Prebe holder derimot fast ved at punktene er relevante.

- Jeg er uenig i den vurderingen. Når man ser de åtte hovedpunktene i sammenheng mener jeg det ikke foreligger tvil. Hvis du plukket det fra hverandre som du ikke skal gjøre så sier de ingenting, sier Prebe til Dagbladet.

Erstatning over normen Bistandsadvokat Harald Stabell  holdt også sin avsluttende prosedyre i dag. Han mener de etterlatte må tilkjennes oppreining og erstatning ut over det som er normen i drapssaker. 

- Jeg finner det riktig å si innledningsvis at penger ikke kan bringe Sigrid tilbake, dessverre. Men det vanlig i norsk rettstradisjon at tiltalte ikke bare skal straffes, men også stilles økonomisk ansvarlig overfor de etterlatte, sier Stabell.

Stabell legger ned påstand om at tiltalte skal dømmes til å betale oppreising på 300 000 til begge foreldrene, 250 000 til Sigrids lillesøster. I tillegg legges det ned påstand om at han skal dekke utgifter til gravferd.
 
- Som følge av den grufulle måten Sigrid må ha blitt bortfør på, tatt livet av, forsøkt skjult og den lange tiden det tok før hun ble funnet, vil det bli fremmet krav om oppreising over normen på 200 000. Det må også legges vekt på hennes unge alder, sier Stabell

AKTOR:   Statsadvokat Nina Margoth Prebe holdt i dag sin avsluttende prosedyre.  
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Nina Margoth Prebe holdt i dag sin avsluttende prosedyre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer