Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Storbritannia

- Ikke gå på pub

Myndighetene i Storbritannia strammer inn sine coronatiltak.

ENGLAND: Boris Johnson ber befolkningen holde seg hjemme. VIDEO: AP Vis mer

Statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse om coronaviruset og smittespredningen i Storbritannia.

- Forrige uke spurte vi alle om å bli hjemme om du hadde en av to symptomer: Høy temperatur eller hoste. I dag må vi gå lengre, sier Johnson.

Nå bes også alle som bor med noen med slike symptomer om å holde seg hjemme i 14 dager.

Johnson sier det ser ut som de nærmer seg «rask vekst-fasen» av smittekurven. Det betyr at antall tilfeller forventes å dobles over fem dager, ifølge Patrick Vallance, vitenskapelig rådgiver for den britiske regjeringen.

Boris Johnson under kveldens pressekonferanse. PA Video/PA Wire
Boris Johnson under kveldens pressekonferanse. PA Video/PA Wire Vis mer

Johnson sier at det nå er tiden for at alle stopper unødvendig kontakt med hverandre og unødvendig reise.

- Vi trenger at folk begynner å jobbe hjemmefra, sier statsministeren og ber folk om å blant annet unngå puber, klubber og teatre.

Beboere i storbyen London bes spesielt om å følge myndighetenes råd, da virusets spredning i hovedstaden er noen uker foran andre deler av landet.

Storbritannia har vekt oppsikt for å ikke innføre særlig strenge tiltak i kampen mot coronaviruset den siste tiden.

- Hvorfor nå? Svaret er at vi ber folk om å gjøre noe som er vanskelig og som forstyrrer livene deres. Det riktige øyeblikket er å gjøre det når det er mest effektivt, når vi tror at det kan roe ned spredningen av sykdommen, sier Johnson.

Per søndag 15. mars var det 1372 tilfeller i Storbritannia og 35 dødsfall.

På spørsmål fra pressen om hva Johnson vil si til de som mener han burde sette i gang enda mer drastiske tiltak, som andre land gjør, sier han at andre land er «lenger opp kurven» og at myndighetene bare vil sette i gang tiltak på de rette tidspunktene.

Mens Norge har stengt skoler og barnehager for å forhindre smittespredning, sier Patrick Vallance at det «kan bli nødvendig å tenke på å stenge skoler».

Men skolene vil altså fortsatt holde åpent for nå. Johnson selv sier at han synes det er best å holde skolene åpne.

Vallance anslår også at Storbritannia ligger tre uker bak Italia, som er det hardest rammede landet i Europa. I kveld ble det kjent at over 2000 personer har dødd av coronaviruset i Italia.

Professor Chris Whitty, medisinsk rådgiver for regjeringen, oppfordrer spesielt de over 70 og de som normalt ville blitt rådet til å ta influensavaksina til å ta rådene alvorlig.

- Disse personene med kroniske sykdommer som kronisk hjertesykdom eller nyresykdom, og som en forholdsregel - fordi vi er tidlig i vår fortståelse og vi vil være sikre - kvinner som er gravide, sier Whitty.

Hele Norges coronakart