Smittevernoverlegens bønn

- Ikke gi blaffen

Tromsøs smittevernoverlege Trond Brattland forstår at folk vil nyte lettelsene, men har et klart budskap før den uungåelige smittebølgen treffer.

ADVARER MOT «SMITTEFESTER»: Smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune har hørt rykter om at unge folk arrangerer fester for å bli smitte. Ikke en god idé, advarer han. Foto: Przemyslaw Glowik / Shutterstock / NTB
ADVARER MOT «SMITTEFESTER»: Smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune har hørt rykter om at unge folk arrangerer fester for å bli smitte. Ikke en god idé, advarer han. Foto: Przemyslaw Glowik / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

tTorsdag kom regjeringen med flere lettelser i tiltakene som har vart i én måned.

Lettelsene kommer samtidig som Folkehelseinstituttet venter en stor, unngåelig smittebølge, med en topp i månedsskiftet januar-februar.

På det meste må sykehusene forberede seg på mellom 100 og 400 daglige innleggelser, ifølge FHI.

I Tromsø holder smittevernoverlege Trond Brattland pusten.

- Det er åpenbart at vi står overfor en bølge som vi ikke er i stand til å forhindre, sier Brattland, som først ble intervjuet av Nordlys.

- Det som er spesielt krevende nå, sammenlignet med tidligere, er at vi ikke har samme mulighet til å slå ned smitten med tiltak, sier han til Dagbladet.

Årsaken er smittsomheten til omikron-varianten, som har en doblingshastighet på rundt tre dager. Doblingshastighet er tida det tar før man har dobbelt så mange smittede.

- Vil ha liten effekt

Smittevernoverlegen bruker jula som eksempel. Da økte smitten kraftig, til tross for at det like før ble innført relativt strenge tiltak.

- Selv med tiltak, vil smitten vokse. Så dersom vi er midt i en høy smittebølge, får vi ikke påvirket den så veldig mye, sier Brattland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer