Smittevernoverlegens bønn

- Ikke gi blaffen

Tromsøs smittevernoverlege Trond Brattland forstår at folk vil nyte lettelsene, men har et klart budskap før den uungåelige smittebølgen treffer.

ADVARER MOT «SMITTEFESTER»: Smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune har hørt rykter om at unge folk arrangerer fester for å bli smitte. Ikke en god idé, advarer han. Foto: Przemyslaw Glowik / Shutterstock / NTB
ADVARER MOT «SMITTEFESTER»: Smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune har hørt rykter om at unge folk arrangerer fester for å bli smitte. Ikke en god idé, advarer han. Foto: Przemyslaw Glowik / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

tTorsdag kom regjeringen med flere lettelser i tiltakene som har vart i én måned.

Lettelsene kommer samtidig som Folkehelseinstituttet venter en stor, unngåelig smittebølge, med en topp i månedsskiftet januar-februar.

På det meste må sykehusene forberede seg på mellom 100 og 400 daglige innleggelser, ifølge FHI.

I Tromsø holder smittevernoverlege Trond Brattland pusten.

- Det er åpenbart at vi står overfor en bølge som vi ikke er i stand til å forhindre, sier Brattland, som først ble intervjuet av Nordlys.

- Det som er spesielt krevende nå, sammenlignet med tidligere, er at vi ikke har samme mulighet til å slå ned smitten med tiltak, sier han til Dagbladet.

Årsaken er smittsomheten til omikron-varianten, som har en doblingshastighet på rundt tre dager. Doblingshastighet er tida det tar før man har dobbelt så mange smittede.

- Vil ha liten effekt

Smittevernoverlegen bruker jula som eksempel. Da økte smitten kraftig, til tross for at det like før ble innført relativt strenge tiltak.

- Selv med tiltak, vil smitten vokse. Så dersom vi er midt i en høy smittebølge, får vi ikke påvirket den så veldig mye, sier Brattland.

Med andre ord:

- Hvis vi venter for lenge, vil de ha liten effekt. Det betyr at man må tenke tidlig over hvilket nivå man skal legge seg på.

BER FOLK HJELPE TIL: Smittevernoverlege Trond Brattland er forberedt på en smittebølge, men ber folk om å følge tiltakene for å dempe smittetoppen og dermed unngå stort sykefravær og overbelastning av helsetjenesten. Foto: Marius Fiskum
BER FOLK HJELPE TIL: Smittevernoverlege Trond Brattland er forberedt på en smittebølge, men ber folk om å følge tiltakene for å dempe smittetoppen og dermed unngå stort sykefravær og overbelastning av helsetjenesten. Foto: Marius Fiskum Vis mer

- Tiltak skal vel ikke innføres i forebyggende øyemed?

- Vi har ikke planer om å innføre tiltak, poenget er at vi ikke kan vente for lenge. Det er litt av dilemmaet i dagens situasjon. Det trenger ikke å være nedstenging, men for eksempel teststrategi eller andre tiltak som kan bremse bølgen, svarer Brattland.

Rykter om «smitte-party»

Skjenking til 23 og mulighet til å være flere på arrangementer, er blant de nye lettelsene.

Brattland sier han har forståelse for at folk vil gripe sjansen, men advarer:

- Nå er det viktig at folk ikke gir blaffen, eller oppsøke smitte. Vi har hørt rykter om at ungdom har invitert til «smitte-party» i Tromsø. Selv om jeg for så vidt forstår logikken, er det uheldig for samfunnet. Det er fortsatt behov for å bremse smittespredningen.

- Når FHI sier at det er positivt med smitte i situasjonen vi står i nå, kan du forstå at folk tenker at det en god idé å oppsøke smitte?

- Det er viktig å forstå budskapet rett. Ja, det har blitt mindre farlig for den enkelte å bli smittet, og på sikt kan det være nyttig. Men på kort sikt vil det bli et stort problem hvis for mange blir smittet samtidig.

KRITISK: Tennisspilleren Bernard Tomic vekker oppsikt med sin uttalelse under kvalifiseringskampen i Australian Open. Han er heller ikke særlig fornøyd med coronatestinga i turneringen. Video: Discovery+ / Rødt Kort. Vis mer

Signalet fra FHI er at vi med omikron har å gjøre med en mer smittsom virusvariant, som antas å gi 50-70 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse.

Likevel:

- Vi trenger at folk følger opp tiltakene som gjelder, så vi kan bremse bølgen litt og flate ut smittetoppen, sier Brattland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer