- Ikke gi bort gavekort

Kontanter er mye bedre, mener økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem gavekort som presang til jul, er rådet fra en økonomiprofessor i Bergen. Slike kort kan lett skape frustrasjon hos mottaker. Gi heller kontanter, er rådet.

Hvert år blir gavekort og tilgodelapper for 2,5 milliarder kroner liggende ubrukt i skuffer og skap. Tallet er basert på en undersøkelse blant de store kjedene og omregnet ved hjelp av salgsomsetningsstatistikken til Statistisk sentralbyrå.

- Stor velstand betyr at vi gir gavekort, men det betyr også at de som får dem ikke bestandig vet hva de skal bruke dem til, sier professor i økonomi ved Handelshøyskolen i Bergen, Ola Grytten, til NTB.

- Kontanter best


- Det beste man kan gjøre, er å legge kontanter i en konvolutt. Gavekortene har en begrenset gyldighetstid, vanligvis fra tre måneder til tre år. Ett år er det mest vanlige, sier Grytten.

Problemet med gavekortene er at butikkene står fritt til å begrense varigheten hvis det står spesifikt nevnt på selve kortet. Hvis ikke er gyldigheten tre år, opplyser Forbrukerrådet.

I gjennomsnitt oppgir de store kjedene at fra 5 til 10 prosent av alle gavekortene som blir utstedt, aldri blir brukt.

En av de største aktørene i markedet, Universal Presentkort AS, hevder overfor NTB at de selger svært få kort som forblir ubrukte.

- Hos oss har vi en gyldighetstid på tre år. Det bidrar til at folk får tid til å bruke kortene, sier daglig leder i Universal, Knut Ore.


Butikken bestemmer


I utgangspunktet er det opp til butikken eller kjeden å bestemme gyldighetstiden på gavekort. Forbrukerrådet ser ingen problemer med det.

- En gyldighetstid på tre måneder må også godtas, men vanligvis er det lengre frist for å benytte kortene. Hvis det ikke står uttrykkelig hvor lenge kortene kan brukes, er gyldigheten tre år, sier seniorrådgiver Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet til NTB.


Tilgodelapper


Hvis du ikke får gavekort, men en gave med byttekort stiller du sterkt. Uten et byttekort har du nemlig ingen rett til å bytte feilfrie gaver. Et byttekort eller et byttebevis viser at det er inngått en avtale med forretningen om at gaven kan byttes uten videre, selv om varen er uten feil eller mangler.

Forbrukerkjøpsloven gir kunden mange rettigheter, men ingen bytterett uten påviste feil eller mangler hvis det ikke foreligger et byttebevis for gaven.

Butikkene strekker seg langt, spesielt rundt juletider da omsetningen når nye høyder. Bytteretten varierer fra butikk til butikk, men noen lar kundene bytte varene både en og to uker etter at handelen er gjort.

NTB

PROFESSOR: Ola Grytten mener kontanter er en bedre gave enn gavekort.