- Ikke gi dem fredsprisen

Kinas ambassadør i Norge har protestert kraftig overfor den norske regjeringen, etter spekulasjonene om at årets fredspris går til de kinesiske opposisjonelle Wei Jingsheng og Wang Dan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter bestemmer ikke hvem Nobelkomiteen velger å gi fredsprisen, men Kina har likevel tatt opp saken med både ledelsen i Utenriksdepartementet i Oslo og med Norges ambassade i Kina.

Dagbladet skrev tidligere denne måneden at årets pris kan gå til noen Kina ikke liker, og pekte ut de to demokratiforkjemperne Wei Jingsheng og Wang Dan som sannsynlige kandidater. Det er dette som har avfødt diplomatiske reaksjoner. Kinesiske myndigheter ser på de to som kriminelle.

- Kinesiske myndigheter har gjort sitt syn på disse to svært klart, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i UD.

Ambassadørprotest

Kinas ambassadør i Norge, Ma Enhan, møtte personlig opp i UD for å advare mot en mulig fredspris til kinesiske opposisjonelle. Han møtte statssekretær Wegger Strømmen.

- Budskapet ble overlevert muntlig, og ambassadøren advarte kraftig mot en pris til kinesiske opposisjonelle, sier Ingvar Havnen.

Avgjøres i morgen

I morgen klokka 11 annonserer Nobelkomiteens leder Francis Sejersted årets vinner.

At Kina velger å gå så hardt ut før den offisielle kunngjøringen er oppsiktsvekkende. Også andre europeiske ambassader i Kina er blitt informert om det offisielle kinesiske synet, skriver avisa The Independent.

- Vi har overfor Kina gjort det klart at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter, og at vi ikke ser noe grunnlag for protestene, sier Ingvar Havnen.

Direkte kontakt

Kinas ambassade har også henvendt seg direkte til Nobelkomiteen for å få greie på hvem som får årets fredspris, skriver NTB. Wei Jingsheng omtales som den kinesiske demokratibevegelsens far. Mens Wang Dan er en av lederne fra studentopprøret i 1989.

Begge bor i eksil.