- Ikke gi etter for KrF og Venstre, Erna

Unge Høyre krever at regjeringen står knallhardt på kuttet i barnetillegget.

USOSIALT: Både KrF og Venstre mener kutt i barnetillegget til trygdede kombinert med skattelettelser til de rikeste gir statsbudsjettet en usosial profil. Både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande går til budsjettforhandlingene med krav om at barnetillegget reverseres. Unge Høyre derimot krever at regjeringen står hardt på arbeidslinja i budsjettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
USOSIALT: Både KrF og Venstre mener kutt i barnetillegget til trygdede kombinert med skattelettelser til de rikeste gir statsbudsjettet en usosial profil. Både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande går til budsjettforhandlingene med krav om at barnetillegget reverseres. Unge Høyre derimot krever at regjeringen står hardt på arbeidslinja i budsjettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unge Høyre ber Høyre stå knallhardt på reduksjonen i barnetillegget for trygdede i budsjettforhandlingene med KrF og Venstre som starter i morgen.

Dermed presses regjeringen fra alle kanter. KrF og Venstre har gjort kutt i barnetillegget til selve symbolet på et usosialt statsbudsjett, og krever kuttet reversert.

Må ikke forhandles vekk! Nå sier Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise at han forventer at regjeringen ikke gir seg i denne saken.

- Jeg forventer at Høyre står knallhardt på arbeidslinja, og ikke forhandler bort standardiseringen av barnetillegget, sier han.

I dagens Dagbladet kommer Frp-nestleder Per Sandberg med et kraftig forsvar for kutt i barnetillegget, og sier det er vanvittig i et integreringsperspektiv at det videreføres.

Enig med Sandberg Unge Høyres leder sier han langt på vei er enig.

- Standardiseringen av barnetillegget handler riktignok ikke bare om å få innvandrermødre ut i arbeidslivet, men det er en av gruppene som treffes av vårt forslag. Dette er også en vesentlig grunn til at to offentlige utvalg har anbefalt det grepet regjeringen nå gjør.

- Jeg er også enig med Sandberg i at vi knapt har sett et budsjtt i Norge med en bedre sosial profil. Det burde KrF og Venstre erkjenne. Hvis de likevel vil styrke noen av de målrettede fattigdomstiltakene som regjeringen gjør, så er jeg åpen for det. Men arbeidslinja bør de ikke få lov til å røre, sier Tonning Riise.

Håpløst uansvarlig Han kaller den linja KrF har lagt seg på i debatten for «håpløst uansvarlig».

- Det utfordrer både den folkelige legitimiteten og den økonomiske bærekraften til velferdssystemet vårt hvis vi som samfunn skal sende det signalet at det for foreldre med dårlig økonomi er mer gunstig å være uføretrygdet enn for eksempel å jobbe i SFO.

- Jeg synes også argumentasjonen til KrF er svært dobbeltmoralsk. På den ene siden mener de at regjeringens standardisering av barnetillegget er nærmest umenneskelig for uføre, mens de er helt uinteressert i alle dem som kommer dårligere ut ved å stå i jobb med dagens ordning. Det er fullt mulig å komme med målrettede tiltak mot alle familier med dårlig råd, uten å skape de uheldige incentivene som dagens trygdesystem gjør, sier Tonning Riise.

Han mener arbeidslinja er selve grunnmuren i velferdssystemet, og at vi ikke kan være tjent med å ha et system der det for mange lønner seg mer å leve på trygd eller sosialhjelp, enn å jobbe.

Må lønne seg å jobbe - Derfor er standardisering av barnetillegget et helt nødvendig grep for å rette den skjevheten i dagens system som gjør det mer lønnsomt å være uføretrygdet enn å for eksempel være aleneforsørger i lavtlønnsyrker. De er ingen som er uenig i at folk som ikke kan jobbe, skal få penger til å leve en anstendig liv, men det er ingen rettferdighet i at mennesker som arbeider i yrker med lav lønn og bidrar inn til systemet, skal tjene mindre enn om de hadde gitt opp og lever på trygd, sier han.

KRAV TIL ERNA: Unge Høyre forventer at Høyre står knallhardt på arbeidslinja, og ikke forhandler bort standardiseringen av barnetillegget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRAV TIL ERNA: Unge Høyre forventer at Høyre står knallhardt på arbeidslinja, og ikke forhandler bort standardiseringen av barnetillegget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Samtidig er det fullt mulig å komme med målrettede tiltak mot alle familier med dårlig råd, noe denne regjeringen også gjør, sier Tonning Riise, og viser til følgende tiltak i regjeringens forslag til statsbudsjett:

•  Omleggingen av grunnstipendet vil gjøre at ungdommer i videregående skole fra familier med dårlig råd får inntil 10.000 kroner ekstra i året.

•  Endringene i barnehageprisene gjør at familier med lav inntekt sparer 500 kr i måneden på å ha barn i barnehage.

•  Tilskuddsordningen for barnefattigdom som regjeringen har bevilget 105 millioner, til gjør at barn fra fattige familier kan delta i ferie- og fritidsaktiviteter.
 
Det er slike tiltak vi må se på for å løse problemene med barnefattigdom. KrF velger i stedet å tviholde på en ordning som gjør det mindre lønnsomt å arbeide. Det bør ikke regjeringen imøtekomme.

- Jeg synes også det er pinlig hvis det er Venstre som i forrige periode var en av de klareste stemmene for at det alltid skal lønne seg å jobbe uansett, nå gjør det til en kampsak å tviholde på en arbeidsfiendtlig ordning, sier Tonning Riise.

IKKE RØR ARBEIDSLINJA!: Ledere i ungdomspartiene møter finansminister Siv Jensen og snakker om velferdsstatens bærekraft. Fra venstre Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise, Unge Venstre-leder Tord Hustveit, FrpU-leder Atle Simonsen og KrFU-leder Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE RØR ARBEIDSLINJA!: Ledere i ungdomspartiene møter finansminister Siv Jensen og snakker om velferdsstatens bærekraft. Fra venstre Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise, Unge Venstre-leder Tord Hustveit, FrpU-leder Atle Simonsen og KrFU-leder Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer