- Ikke gi «Gass-Jens» fred

TROMSØ (Dagbladet): - Jens Stoltenberg må ikke få fred, sier Alfred Nilsen. Mannen som ledet folkeaksjonen mot Alta-utbyggingen for 20 år siden, tror tida er inne for et nytt, stort miljøslag i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ledet folkeaksjonen mot Alta-utbyggingen og har siden valgt å holde en lav offentlig profil. Men nå går han igjen på barrikadene. Veteranen oppfordrer til aksjoner og sivil ulydighet.

- Alta-saken sleit meg ut, og det skal mye til før jeg orker å gripe ordet. Men denne saken er verdt det. Det dreier seg om viktige verdivalg. Det en kamp på vegne av våre etterkommere, sier Nilsen til Dagbladet.

Gro og Jens

Han tror - og håper - at gass-saken vil bli et politisk mareritt for Stoltenberg de neste åra. Nilsen minner om at den nye statsministeren, i kraft av sin opptreden nå har samlet norsk miljøbebevegelse til kamp. Hvilket i seg selv er vanskelig nok.

- Gassmotstanden vil bli en plage for ham, også i hans parti. Det er et dårlig agn til unge og moderne velgere. Jeg lurer på om ikke Ap-strategene nok en gang har gjort et taktisk feilgrep, sier Alfred Nilsen.

Han ser en slående parallell mellom to maktskifter i norsk politikk: I 1981 ble Gro Harlem Brundtland møtt av Alta-demonstranter på sitt kontor da hun overtok. I går ble Jens Stoltenberg møtt av gasskraftdemonstranter på Slottsplassen.

Ny lenkegjeng?

- Alta-saken ble en meget dårlig sak for Gro. 20 år seinere kunne ikke arvtakeren Jens funnet en dårligere sak å bli regjeringssjef på. Hans navn vil bli knyttet til en bakstreversk vekstpolitikk. For meg er det en gåte hvordan Norge nå skal unngå å bli en internasjonal miljøsinke, sier Nilsen.

Han mener Arbeiderpartiets råkjør i gassaken viser at partiet ikke har trukket lærdom av Alta-skandalen. Nilsen er skuffet over at viljen til en alternativ energipolitikk fortsatt synes fraværende:

- Også Alta-utbyggingen ble jo tvunget gjennom. Mange advarte, men Norge kunne liksom ikke klare seg uten kraften. I ettertid viser det seg at politikerne tok grundig feil. Også Gro angrer, uten at det hjelper naturen vår stort.

- Selv en skånsom utbygging har skapt varige sår i sårbar finnmarksnatur. Faunaen er skadet, laksen er borte, sier altaværingen Nilsen.

- Hva med deg sjøl - er du klar for enda en lenkegjeng?

- Foreløpig har jeg ingen planer om det. Men jeg ber alle unge protestere mot gasskraftverkene. Se rundt dere i verden, slik forstår dere at naturen allerede straffer oss for økte utslipp av klimagasser, oppfordrer Alfred Nilsen.