- Ikke gi Harald og Sonja alkohol!

Politikerne i Sogn og Fjordane krangler åpenlyst foran morgendagens middag til ære for kong Harald og dronning Sonja. Statsminister Kjell Magne Bondevik og Slottet er koplet inn av KrF-politiker Jorunn Sunde, som mener det er skadelig og barnslig å servere vin til de kongelige gjestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skjærer fylkesordfører Nils R. Sandal (Sp) gjennom og insisterer på at kongeparet skal få vin, og ikke vann, under festmiddagen i Balestrand mandag kveld, der fylkeskommunen er vertskap.

- Det får være måte på. Ett glass vin til maten må man da kunne spandere på sine gjester, sier fylkesordfører Sandal.

- Dette er barnslig og tåpelig av ledelsen i fylket. De tør ikke å si fra til Slottet at her i Sogn og Fjordane liker vi å ha det alkoholfritt. Alkohol er svært skadelig selv i små mengder, sier leder for KrFs kvinner i fylket, Jorunn Sunde.

Storm i vinglass

Kong Harald og dronning Sonja reiser i dag på besøk til Sogn og Fjordane. Tirsdag vedtok fylkestinget å myke opp skjenkereglementet under fylkeskommunale arrangementer. Fylket har hatt skjenkeforbud siden 1986, men bestemte i grevens tid før kongebesøket at fylkesordføreren etter eget skjønn nå kan godkjenne alkoholservering når fylkeskommunen har gjester.

- Mitt skjønn er at i henhold til vedtaket tirsdag skal kongeparet få vin, sier fylkesordfører Sandal.

Spurte Bondevik

Men det skaper storm blant KrF-politikerne i fylket. Jorunn Sunde har engasjert seg så sterkt at hun har tatt kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik og Slottet.

- Jeg tok opp saken med Bondevik under landsmøtet til KrFs kvinner tidligere i år. Han sa at selvsagt er det verten som bestemmer hva som skal serveres, men utover det ba han om forståelse for at han ikke kunne blande seg, sier Sunde.

«Alkohol er narko»

Jorunn Sunde har også sendt en krass faks til Slottet.

«Alkohol er eit narkotisk stoff og som regel er den innfallsporten til sterkere stoff. Mitt ynskje er at Slottet kunne gje melding om at det kan serverast alkoholfri drikkevarer i samband med kongelig vitjing. Dette ville vere eit godt signal til det norske folk, eit signal det verkeleg er behov for,» skriver hun til Slottet.

Sunde har ikke fått svar på faksen, men Slottet opplyser at de kongelige aldri blander seg opp i hva de får servert.

Høyres gruppeleder i Sogn og Fjordane, Liv Stave, synes krangelen er pinlig.

- Jeg har forståelse for at dette er et tema som skaper sterke følelser hos enkelte her i fylket, men dette er jo rett og slett et spørsmål om vanlig folkeskikk. Når vi skal spise god mat, er det rimelig med godt drikke. Det dreier seg jo ikke om å skjenke folk fulle, sier Stave.

Kongeparets Sogn og Fjordane-besøk starter i dag og varer til tirsdag.

<B>SKÅL!</B> Slottet opplyser at de kongelig aldri blander seg opp i hva de får servert. Bildet er fra kongeparets besøk i Italia i fjor.
FORETREKKER SAFT: KrF-politiker Jorunn Sunde har engasjert både Slottet og statsministeren for å hindre at kongeparet får vin til maten i Sogn og Fjordane.