STYRKET VAKTHOLD: Politiet er plass foran dagens demonstrasjon foran den israelske ambassaden. Demonstrasjonen begynner klokka 17.00. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DAGBLADET
STYRKET VAKTHOLD: Politiet er plass foran dagens demonstrasjon foran den israelske ambassaden. Demonstrasjonen begynner klokka 17.00. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DAGBLADETVis mer

- Ikke gi Israel lillefingeren!

SV-politiker Akhtar Chaudhry forstår sinnet og frustrasjonen etter Israels bording utenfor Gaza. Nå håper han på en fredelig demonstrasjon i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Israels håndtering av hjelpeflåten til Gaza vekker sterke reaksjoner over hele verden. Minst 16 mennesker ble drept i den israelske bordingen av skipene.

Det er varslet demonstrasjoner i alle store norske byer. I Oslo starter demonstrasjonen klokka 17.00 utenfor den israelske ambassaden, arrangert av Palestinakomiteen.

I fjor vinter ble det store opptøyer i hovedstaden under demonstrasjonen mot Israels krigføring i Gaza som startet i julen 2008.

- Ikke gi Israel lillefingeren SV-politiker Akhtar Chaudhry skal være med på demonstrasjonen og han sender en sterk oppfordring om at den må gå fredelig for seg.

- Jeg vet at folk er opprørte, og det forstår jeg meget godt. Israel dreper uskyldige, ubevæpnede sivile i internasjonalt farvann og folk blir sinte. Derfor er det ekstra viktig at vi har en fredelig demonstrasjon.

- Jeg vil ikke gi Israel den lillefingeren det er hvis demonstrasjonen utarter seg, sier Chaudhry til Dagbladet.

Den profilerte SV-politikeren fra Oslo frykter ikke at voldelige elementer skal få innpass i demonstrasjonen.

- Jeg frykter ingenting, men tar heller ingenting for gitt. Nå gjelder det å ha kontroll på troppene og sende ut et budskap til alle som er fortvilet og sinna at de må beherske seg.

Økt bemanning Politiet er godt forberedt foran dagens demonstrasjon.

 - Vi har vært i løpende dialog med Palestinakomiteen gjennom hele dagen. Det er både i deres og politiets interesse at man skal prøve å holde demonstrasjonen på et forsvarlig nivå. Det er ytringene som må stå i fokus, her prøver vi å gjøre en god jobb sammen, sier politiinspektør Johan Fredriksen til Dagbladet.

Politiet har ansvar for den israelske ambassadens sikkerhet gjennom Wien-kommisjonen.

- Vi har økt bemanningen og satt et vakthold som skal kunne fange opp «spontane reaksjoner».

Politiet forebygger - Det gikk fryktelig ille i fjor under demonstrasjonen mot Gaza-krigen, hva gjør politiet for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen?

- Vi føler vi har hatt en god tilnærming hele veien, det hadde vi den gangen også. Etter den forrige demonstrasjonen har vi hatt god forebyggende oppfølging. Vi håper man har lært av det, at man ikke gagner saken at det kommer til uroligheter. Man gagner saken ved å opptre verdig.

- Har dere tatt spesielle forholdsregler overfor enkeltpersoner som kan tenkes å være interessert i at demonstrasjonen utvikler seg?

- Nei, det har ikke vært i politiets tanker. Ytringsfriheten i Norge står godt. Det vi tvert imot gjør er å jobbe forebyggende i de miljøene som kan tenkes å skape bråk, så de handler på en klok måte. Alle skal få mulighet til å ytre seg, det er helt klart politiets oppgave.

Demonstrasjonen er berammet til å vare fra 17.00 til 19.00. Over 800 personer har sagt at de skal delta på demonstrasjonen på Facebook.

- KONTROLL: Akhtar Chaudhry mener det er ekstra viktig med en rolig demonstrasjon i dag. Foto: Scanpix
- KONTROLL: Akhtar Chaudhry mener det er ekstra viktig med en rolig demonstrasjon i dag. Foto: Scanpix Vis mer