- Ikke gi opp våre friheter

Nylig avgått sjef for Politiets etteretningstjeneste i Danmark frykter flere lover i kampen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi risikerer å bringe rettstaten i fare og oppgi de vestlige frihetene vi har kjempet for i 200 år, sier Hans Jørgen Bonnichsen, nylig avgått sjef for danske Politiets etteretningstjeneste (PET) ifølge Jyllandsposten.

Bonnichsen var fra 1997 til mai 2006 operativ sjef i PET.

Dansk Folkeparti (DF) krever stadig at Danmarks terrorlovgivning utvides og styrkes, til tross for at lovendringer har skjedd flere ganger de siste årene. Det er dette Bonnichsen frykter skal skje, og at DF, som ledes av Pia Kjærsgaard, nå skal få med seg statminister Anders Fogh Rasmussen (Venstre) og den danske opïnionen.

Han mener en slik utvikling vil gjøre at terroristene vinner, til slutt. - I kampen mot terror skal Danmark passe på ikke at  overvåkningen koster de danske frihetsrettigheter, sier Bonnichsen .

DF er støtteparti for Venstre og De konservative, som utgjør den danske regjeringen, og har tidligere presset de to regjeringspartiene langt i flere spørsmål.

- Man kan ikke lovgive seg ut av alt. Hver gang vi ser en terrorhandling - også når terror avverges - er det øyeblikkelig en politisk reaksjon, som meget ofte medfører krav om ytterligere innstramninger, sier Bonnichsen.

HVA GJØR FOGH?: Avsløringene legger press på danske myndigheter. Vil det føre til flere anti-terrorlover, eller politiske tiltak? I Danmark er debatten i gang. Foto: AP
HVA GJØR FOGH?: Avsløringene legger press på danske myndigheter. Vil det føre til flere anti-terrorlover, eller politiske tiltak? I Danmark er debatten i gang. Foto: AP Vis mer
OMSTRIDT ANTITERROR-LOV: Den amerikanske «Patriot Act» gir blant annet myndighetene rett il å overvåke lånelistene på bilbliotek. Over skriver Bush under på en fornying av loven denne måneden, med flere kongressmedlemmer ved sin side.