Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gitt at det er gjort noe galt her

UDI mener au pairen til justisminister Jøran Kallmyr brøt utlendingsloven. Sivilombudsmannen har flere ganger uttalt seg kritisk til UDIs tolkning.

AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs (Frp) au pair ble 9. mai utvist fra Norge etter å ha jobbet ulovlig hos justisministeren. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs (Frp) au pair ble 9. mai utvist fra Norge etter å ha jobbet ulovlig hos justisministeren. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips i denne saken? Kontakt oss på 24 00 00 00 eller på 2400@db.no.

Justisminister Jøran Kallmyrs au pair ble 9. mai utvist fra Norge på grunn av brudd på utlendingsloven, avslørte i dag Aftenposten.

Kallmyrs au pair jobbet først hos en annen familie i Norge, men da hun 22. august i fjor flyttet inn hos den framtidige justisministeren gjorde hun det i strid med regelverket, ifølge UDI.

Selv om elektronisk søknad er sendt, må man vente på å få time hos politiet. Dermed er ikke vilkårene for å bo hos den nye vertsfamilien oppfylt, ifølge UDIs vedtak og praktisering av regelverket.

- I henhold til langvarig forvaltningspraksis, og etter UDIs rundskriv med støtte i utlendingsforskriften, anses søknad først som «levert» gjennom personlig oppmøte hos politiet, skriver avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI til Dagbladet.

Men Sivilombudsmannen har en annen tolkning av regelverket. Siden 2014 har Sivilombudsmannen påpekt at det i utlendingssaker bør holde å levere søknaden elektronisk, uten at man må vente på å få time hos politiet eller utenriksstasjon.

Lider økonomisk tap

For au pairer som av ulike grunner ikke kan være hos sin første vertsfamilie og trenger en ny, kan ventetiden til man får time hos politiet være problematisk.

- Sivilombudsmannen har i andre saker ment at det må legges større vekt på tidspunkt for registrering av søknaden. Det som er problemstillingen i mange saker er ventetiden hos politiet, sier Trond Olsen Næss, advokat og partner i Furuholmen Diethricson.

Trond Olsen Næss har tidligere vært førstekonsulent i UDI og justisdepartementet og kjenner området godt.

I UDIs regelverk for bytte av vertsfamilie heter det at «Du (au pairen) kan bo og utføre oppgaver hos den nye vertsfamilien så snart du har levert en fullstendig søknad hos politiet. Tiden søknaden din er til behandling, blir regnet med i den samlede oppholdstiden din som au pair.»

Dette innebærer også at au pairen lider et økonomisk tap i perioden hun venter på time hos politiet, siden hun ikke jobber som au pair og har rett på lønn mens oppholdstiden løper.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Lang ventetid

Da Dagbladet i kveld sjekket hvor lang tid det ville ta før vi fikk time hos politiet for å fornye au pair-tillatelsen, var den tidligste timen vi kunne få hos politiet i juli. Det er også politidistrikt der det ikke er tilgjengelig time.

En au pair som for eksempel er sagt opp av sin første familie, vil da være avhengig av å finne et annet sted å bo til vedkomne har fått time hos politiet, ifølge UDIs tolkning av regelverket. Mens Sivilombudsmannen i sine uttalelser i lignende saker mener at det holder med den elektroniske søknaden for at au pairen kan flytte inn i sin nye familie.

- Det er ikke gitt at det er gjort noe galt her, slik det er framstilt i media, sier advokat Trond Olsen Næss.

- Viser ikke det at au pairen bare var gjest og ikke jobbet som au pair, at Kallmyr tolket regelverket slik UDI gjør det?

- Det å være ekstra forsiktig kan ikke brukes mot deg. I svært mange saker er det også gode grunner til at en au pair skal få bytte vertsfamilie, sier Olsen Næss.

- Må ha et sted å bo

Natalia Ravn-Christensen i Energy Au Pair sier at det Kallmyr har gjort ved å la sin nye au pair bo som gjest ikke er uvanlig.

- Hvis man ikke har annet sted å bo, kan man flytte inn hos den nye vertsfamilien før man har levert søknaden hos politiet, men da bor en der bare som gjest, forteller Ravn-Christensen, som presiserer at man da ikke kan jobbe hos den nye familien.

- Au pairer som bytter vertsfamilie må så fort som mulig inngå avtale og søke om en ny tillatelse.

- Er det vanlig praksis å flytte inn hos en vertsfamilie før man har levert søknad til politiet?

- Det skjer at noen au pairer blir nødt til å flytte til sin nye vertsfamilie før de har fått time hos politiet. Når en au pair har avsluttet sitt opphold hos den forrige vertsfamilie må hun ha sted å bo. Ideelt sett syns jeg reglene bør forandres slikt at au pairen bør få lov til å flytte til den nye vertsfamilien så fort hun har levert søknaden online og booket time hos politiet. Da vil au pairer ikke være avhengige av politiets kapasitet, sier Ravn-Christensen.

Kallmyr: - Burde dobbeltsjekket

Dagbladet har i kveld stilt Jøran Kallmyr en rekke spørsmål, foreløpig uten å få svar.

I en uttalelse sier justisministeren at de hele tiden har visst at au pairen ikke kunne arbeide fram til hun fikk levert søknaden personlig hos politiet.

Til Aftenposten sa Kallmyr følgende om situasjonen som har oppstått:

- Jeg er nå blitt klar over at det kanskje ikke er riktig at man flytter inn før man har vært hos politiet. Det burde jeg selvsagt ha dobbeltsjekket. Det gjorde jeg ikke, og det tar jeg selvkritikk for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!