Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gjør Norge til nazi-fristed

Antirasister reagerer kraftig på samarbeidet mellom nynazister og politiet i forbindelse med den internasjonale nazistfesten i Nittedal nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tette samarbeidet er med på å gjøre Norge til et fristed for internasjonale nynazister, advarer Anne Elisabeth Hansen, leder av SOS Rasisme.

Det antirasistiske miljøet i Norge raser over at politiet lot nynazister få holde nyttårsfest i «Folkets Hus» til tross for at utleieren anmodet politiet om å fjerne dem.

- Når nazistene får å holde konserter under beskyttelse av politiet, frykter jeg det vil spre seg et rykte i Europa om at Norge er et fristed framtidige konserter og nazistmøter, sier Hansen til Dagbladet.

- Godt samarbeid

Over 100 personer fra det nasjonalistiske miljøet på Østlandet og gjester fra Sverige, Danmark, Tyskland, Canada og USA var til stede under det som trolig er den største internasjonale nazifesten i norsk etterkrigshistorie. Det amerikanske bandet Max Resist var hentet inn for anledningen.

- Vi er stolte over å komme til Norge for å hjelpe frem den hvite bevegelsen, sa de til pressen.
De norske lokale nasjonalistene roste politiet for et godt samarbeid.

- Vi samarbeider med politiet for å klare å gjennomføre festen, og vi har hatt et glimrende samarbeid, sa en av talsmennene fornøyd til pressen.

Jaget ingen

Nasjonalistene hadde leid forsamlingslokalet i Akershus under påskudd av et 30-årslag. Da utleieren i 18-tida ble orientert om hvem som hadde leid lokalet, sa han opp leiekontrakten og ba om bistand fra politiet til å kaste dem ut. Politiet etterkom ikke anmodningen.

- Så lenge nazistene skikket seg bra, så vi ingen grunn til å jage dem, sier politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politikammer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!