- Ikke gjør som oss

RINGERIKE KRETSFENGSEL (Dagbladet): - Det er skremmende å se at så mange unge tiltrekkes av det kriminelle miljøet. Gutter helt ned i 13-årsalderen løper rundt med kniv og pistol for å skape seg en image. De bør skremmes unna, sier «Thomas» (33) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med to andre fanger vil han bruke sine erfaringer til å advare andre ungdommer. «Thomas», som nå soner en lengre dom i Ringerike kretsfengsel har livnært seg som spritsmugler, narkotikasmugler og torpedo i Oslos brutale underverden. Nå har han tatt oppgjør med sin fortid som kneknuser. Han er ikke den eneste.

Torpedo-oppdrag

24-år gamle «Ronny» skjøt i fjor ned og drepte en person under et torpedo-oppdrag. Saken er ennå ikke kommet opp for retten. 24-åringen sitter foreløpig i varetekt.

- Uansett hvordan dommen blir, så vil jeg ut av dette miljøet. Jeg har fått nok, sier han. 24-åringen ble regnet som en av de mest «lovende» torpedoene i Oslo.

- Det er skremmende lett å bli forbryter. Pengene, spenningen og følelsen av makt er det som trekker. I perioder hadde jeg fryktelig mange penger mellom hendene. Det ble en ond sirkel med høyt forbruk, utestående regninger som måtte dekkes inn gjennom jobber og falske venner. Alt ble til slutt bare dritt, sier «Ronny».

Fått tenke

Også «Geir» (36) har fått nok av fortida si.

- Jeg har bestemt meg for å komme tilbake på den rette siden av loven. For meg ville det være verdt litt slit hvis jeg kan klare å hindre at noen ungdommer følger i fotsporene mine, sier «Geir» (36). Han soner en 11-årsdom for drap i torpedo-miljøet i Drammen.

- Vi trodde vi var skikkelig tøffe da vi begynte med brekk. Første gang jeg ble tatt av purken, stengte de meg inne på glattcelle i flere dager. Det eneste det førte til var en glødende forakt for politi og rettsvesen, sier Geir.

36-åringen gikk alle trinnene på den kriminelle klatrestigen, og endte opp med at han skjøt ned en person som hadde fornærmet ham.

- Vi som har lang erfaring fra det kriminelle miljøet, kan kanskje sette fingeren på noen av de problemene Justisdepartementet sliter med. Jeg sendte et brev til justisministeren, og tilbød meg å gi råd, men fikk til svar fra byråkratiet at brevet ville bli katalogført, sier Geir.

VIL GJØRE NOE: Tre tidligere torpedoer med drap på samvitiigheten vil gjøre en innsats for å stoppe strømmen av unge rekrutter. - Ungdommen må vekk, sier 'Thomas' (33).