PST om Bærum-terroren:

- Ikke gjort jobben vår

Nesten én av fire nordmenn har såkalte muslimfiendtlige holdninger. - Vi har alle et ansvar for å forebygge radikalisering, sier PST.

EKSTREMISME: PSTs Kathrine Holden sier de er helt avhengige av tips for å forhindre terror. Vis mer

Da PST i Dagbladets valgbod utenfor Stortinget i går ble konfrontert med hvordan de håndterte terrorsiktede Philip Manshaus (21) før drapet på stesøsteren og moskéangrepet, tok sikkerhetstjenesten selvkritikk.

- Når terror skjer, så har ikke vi gjort jobben vår godt nok. Rett og slett, sier Kathrine Holden ved PSTs seksjon for kontraterror.

TIPS: Kathrine Holden i PST mener nordmenn må senke terskelen for å varsle politiet og / eller PST om personer man er bekymret for. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIPS: Kathrine Holden i PST mener nordmenn må senke terskelen for å varsle politiet og / eller PST om personer man er bekymret for. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samtidig ba hun nordmenn om å senke terskelen for å varsle politiet og / eller PST hvis man er bekymret for en person man kjenner.

- Det er vårt ansvar å forebygge terror, men vi har alle et ansvar for å forebygge radikalisering, sa Holden, og la til:

- Tenker du at en person er på ville veier, så tips oss. Det er vår jobb å avgjøre om vi skal gå videre på det. Tips er noe vi ønsker oss mer av.

MUSLIMHAT: Cathrine Thorleifsson ved UiO forteller om globale, transnasjonale fellesskap på nettet hvor det spres sterkt rasistisk innhold. Vis mer

Én av fire muslimfiendtlig

Holden i PST framførte sin oppfordring kort tid etter at forskeren Alexa Døving ved Holocaustsenteret snakket om nordmenns holdninger til muslimer og høyreekstremisme.

Døving refererte da til tall som viser at hele 27 prosent av nordmenn har utpregede negative fordommer mot muslimer, eller lettere sagt: muslimfiendtlighet.

- Men det er viktig å skille mellom de som har negative forestillinger om muslimer, og de som har fiendebilder av muslimer, sa Døving, og la seinere til:

- Over 70 prosent er ikke muslimfiendtlige. Det er en stor majoritet, og vi må huske på at andelen som ikke deler muslimfiendtlige holdninger er langt større.

Flere tusen nordmenn

Døving var i Dagbladets valgbod sammen med ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun snakket om høyreekstreme holdninger, og utbredelsen av dem, særlig på ulike nettfora.

MUSLIMFIENDTLIG: En av fire nordmenn er muslimfiendtlige, ifølge Alexa Døving (t.v.). Det er noen tusen nordmenn på mørke nettfora, ifølge Cathrine Thorleifsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MUSLIMFIENDTLIG: En av fire nordmenn er muslimfiendtlige, ifølge Alexa Døving (t.v.). Det er noen tusen nordmenn på mørke nettfora, ifølge Cathrine Thorleifsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mens majoriteten av de i Norge som kan kategoriseres som muslimfiendtlige er menn over 45 år, er flesteparten av nordmenn som tråler ulike fora som sprer høyreekstremistiske holdninger unge.

- Det er noen tusen norske brukere som er på mørke nettfora hvor det spres muslimfiendtlig, rasistisk og antisemittisk innhold. Det er unge menn fra 14-årsalderen og til midten av 20-åra, som er del av et transnasjonalt fellesskap, sa Thorleifsson.

Selv om brukerne er anonyme, har UiO-forskeren intervjuet noen av dem.

- De sier at de ikke er høyreekstreme, men bare er på foraene for underholdning, og det kan være skummelt. Det er hat som er pakket inn i humor og memer, og hvis man som tenåring sitter og ler av dette, kan det senke terskelen for din toleranse for rasisme og voldsforherligelse, sa ekstremismeforskeren.