«Ikke glem at mitt andre navn er Hitler»

HARARE: Chenjerai Hunzvi, lederen for Zimbabwes krigsveteraner, har startet sin terrorkampanje foran neste års presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal kjempe for at vår president Robert Mugabe vinner alt. Vold er en del av alle kamper. Ikke glem at mitt andre navn er Hitler, sier Chenjerai Hunzvi til Dagbladet.

Han ser seg keitete omkring i parlamentets venterom, nikker liksom sjenert til kjente, smiler og hilser.

Stemmen er lav og distingvert, og øynene utstråler ro - inntil Dagbladet stiller spørsmålet om han noensinne kjempet i frigjøringskrigen. Knyttneven kommer opp, stemmen sprekker og øynene får et vilt uttrykk: - Med hvilken rett spør du om det? Jeg er leder for krigsveteranene. Mitt andre navn er Hitler, roper Chenjerai Hunzvi, parlamentariker for regjeringspartiet Zanu PF og leder for Zimbabwe National Liberation War Veterans Association.

Under frigjøringskrigen valgte geriljakrigerne såkalte chemurenge-navn - dekknavn - for å beskytte seg mot det hvite mindretallsregimet.

- Hvorfor valgte du navnet Hitler?

- Fordi Hitler var en kriger!

Chenjerai «Hitler» Hunzvi deltok aldri i frigjøringskrigen mot det hvite mindretallsregimet til Ian Smith. Det bekrefter andre krigsveteraner overfor Dagbladet.

Hunzvi er utdannet lege i Polen. Her var han en innbitt motstander mot fagbevegelsen Solidaritets kamp mot det kommunistiske regimet. Han livnærte seg ved å plukke frukt i Storbritannia på sommeren. Først i 1991 kom han tilbake til Zimbabwe.

Terrortaktikk

«Hitler» manøvrerte seg inn til makt blant krigsveteranene i 1997 - da i kamp for at veteranene skulle få en pensjon fra staten. Siden da har han vært frontsoldat for president Robert Mugabe, og forut for parlamentsvalget for ett år siden ledet han en kampanje av vold, drap og terror for å skremme velgerne til å stemme på regjeringspartiet Zanu PF. Tilhengere av opposisjonen har vitnet om at de ble torturert i legekontorene som Hunzvi har i Harare og at han selv deltok i voldshandlinger mot dem. Ved flere suppleringsvalg i året som har gått, har Hunzvi vist seg i distriktene med våpen i hånd.

- Det er dere briter som er voldelige, kommenterer Hunzvi.

- Jeg spurte om du personlig har deltatt i voldshandlinger?

- I alle kamper er det vold, men det er ikke vi som er voldelige. Det er dere briter som er voldelige. Voldelige og veldig onde!

- Jeg er ikke brite.

- Også vikingene brukte vold for å nå sine mål. I Europa kjempet folk med vold mot føydalismen. Dere brukte vold mot borgerskapet. Vi her i Zimbabwe er inne i en revolusjonær prosess. Vi krigsveteraner skal sørge for at den går fort, sier Hunzvi.

Ordre fra Mugabe

Opptakten til neste års presidentvalg i Zimbabwe er allerede i gang. Utfordreren Morgan Tsvangirai fra opposisjonspartiet MDC har gode sjanser mot Mugabe, som har regjert siden frigjøringen i 1980.

- Vi er presidenten og Zanu PFs kadrer. Vår jobb er å sørge for at presidenten og vårt parti vinner alt. Det fins ingen kompromisser i vår kamp. Vi skal sørge for at revolusjonen ikke dør, sier Hunzvi.

- Følger dere president Mugabes ordre?

- Robert Mugabe er vår leder. Han ledet oss til frihet. Vi er politiske kadrer i hans parti. Vi kjemper videre for å beskytte vår frihet, ikke bare for Mugabe, men for hele vårt folk.

- Overløpere

Partiet MDC gjorde et brakvalg i fjor og vant 56 av 120 valgbare plasser i parlamentet. Chenjerai Hunzvi nekter å kommentere spørsmål om MDC.

- Jeg nekter å snakke om overløpere for Storbritannia. De er marionetter. De eksisterer ikke for meg.

- Men de kontrollerer jo nesten halvparten av det parlamentet du sitter i?

- De er heldige som står overfor meg i parlamentet hvor min makt er begrenset. Utenfor parlamentet behandler jeg dem som det de er - forrædere, sier Hunzvi.

- Loven gir MDC retten til fritt å drive valgkamp. Hvorfor nekter du dem den retten?

- Hører du ikke på meg? Jeg kaster ikke bort tida på å snakke om overløpere, forrædere og reaksjonære krefter.

Kona flyktet

I den britiske avisa Mail on Sunday fortalte Hunzvis polske eks-kone Wieslawa at hun ble utsatt for grov vold av mannen, at han tok elskerinner med til deres hjem og at hun fortsatt lever i frykt for ham.

Wieslawa giftet seg med Hunzvi i 1984. I 1992 solgte hun klærne sine for å få penger og flyktet fra Zimbabwe med parets to barn.

Chenjerai Hunzvi smiler når Dagbladet refererer intervjuet med eks-kona.

- Min kone er en del av mitt private liv som jeg ikke snakker om. Hvis britene er opptatt av mitt privatliv, kan de gi meg ei jente jeg kan gifte meg med.

<B>TERROR:</B> Chenjerai «Hitler» Hunzvi leder terrorkampanjen mot opposisjonsfolk i Zimbabwe.