-  Ikke glem barna

Norske Karin Sham Poo advarer mot å glemme barna i Irak. UNICEF-toppen er redd for hva kaoset og frykten gjør med barnesinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  BARNA VIL VÆRE

de som lider mest i en slik situasjon. De har et dagligliv med traumatiske opplevelser. Å vokse opp i en situasjon hvor bomber eksploderer rundt dem, kan være negativt for barns utvikling, sier Karin Holmgrunn Sham Poo.

Den viseadministrerende direktøren i FNs barnefond er hjemme i Norge på ferie. I løpet av sine 17 år i denne stillingen har hun sett barns elendighet over store deler av verden. Akkurat nå tenker hun på hvordan barna i Irak har det, omgitt av daglige bilbomber og trefninger mellom opprørere og soldater.

-  Bekymringen er hvordan den lange tida med konflikt vil påvirke barna. Det er viktig at man fokuserer på den psykiske utviklingen i tillegg til mat og medisiner. I Libanon så vi for eksempel at en hel generasjon ikke opplevde annet enn konflikt, sier Sham Poo.

Heller ikke Iraks nære historie er noen oppskrift for harmoniske liv. Først Iran- Irak-krigen på 1980-tallet, deretter Golfkrigen, så FN-sanksjonene mot landet og i fjor krigen som felte diktatoren Saddam Hussein.

NÅ ER DET IKKE

lenger frykten for Saddams terrorstyre som er problemet. Men lovløsheten de ser rundt seg: plyndring, kidnappinger og bomber. Til avisa The Independent forteller irakere at de er mest bekymret for all usikkerheten og volden de har rundt seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer