-  Ikke glemt Darfur

Som sentral fredsmekler i Sudan avviser utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson at hun kunne reagert tydeligere på tragedien i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai feiret hun en fredsavtale mellom regjeringen i nord og geriljabevegelsen SPLA/M i det kristne og animistiske sør. Men i sommer har grusomhetene i Darfur preget overskriftene, og Janjaweed-militsens herjinger har drevet millioner av mennesker på flukt. Over 50 000 er drept.

Kritikk

-  En løsning på Darfur-konflikten må sees i sammenheng med en fredsavtale for hele Sudan, sier Frafjord Johnson.

-  Urolighetene i Darfur gjør sluttførelsen av fredsforhandlingene mellom Khartoum og sør vanskeligere. Uten en løsning på Darfur kan man heller ikke få noen nasjonal fred, sier Frafjord Johnson, som er i daglig kontakt med partene.

Mange hjelpearbeidere mener hun burde reagert klarere.

-  Har du vært for opptatt av forhandlingene mellom nord og sør når grusomhetene pågår i Darfur?

-  Det er feil å påstå at vi har oversett resten av landet og bare vært opptatt av nord-sør. Helt fra dag én har vi vært opptatt av Darfur. Personlig har jeg snakket med Khartoum-regjeringa om Darfur i halvannet år.

Kompleks

-  Kunne Darfur-konflikten vært tatt mer med i fredsforhandlingene mellom nord og sør?

-  Forhandlingene gjelder ikke bare konflikten mellom nord og sør. De angir en nasjonal løsning som også vil gjelde Darfur. Forhandlingene slår fast at det skal være desentralisering og deling av makt og ressurser. Det må en politisk prosess til, sier hun.

-  Helt fra starten av presset vi på for at forhandlingene også skulle inkludere partene i opposisjonen i nord. Men Khartoum-regjeringa ønsket ikke det. De ønsket en forhandling mellom Khartoum-regjeringa og SPLM.

-  Hadde du vært klarere i din kritikk av Khartoum-regimet om volden i Darfur hvis ikke det var for din rolle i forhandlingene mellom nord og sør?

-  Tvert imot. Tilliten hos partene har gjort det mulig å si klart fra.

KRITISERT: Hilde Frafjord Johnson tilbakeviser at hun ikke har reagert på tragedien i Darfur. Her besøker hun de SPLA-kontrollerte områdene av Sør-Sudan i 1998.