Ikke gode nok for kortfilmfestivalen

Kortfilmfestivalen i Grimstad har ikke refusert bare Cannes-favorittene Jens Lien og Per Schreiner: flere kjente og etablerte filmregissører er ikke funnet gode nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grimstadfestivalen skal vise det beste fra siste års produksjon av kort- og dokumentarfilm i Norge. Lien og Schreiners «Naturlige briller» , som Cannes-festivalen synes er en av verdens 12 beste, kom ikke med blant de 54 norske kortfilmene i Grimstad.

Blant de 13 norske dokumentarene som skal kjempe om prisen for Norges beste i Grimstad, er ikke tv-kjendisen Erling Borgens «Udødelige Ibsen» . Den er refusert. Det samme gjelder Ørjan Karlsens Amanda-nominerte dokumentar «Gåten Scandinavian Star» .

- Skuffende

Også Harald Herlands dokumentar «Stakkars hedninger» , som er støttet av filminstituttet, Nordisk film & TV Fond og finsk tv og snart skal vises på NRK, er refusert. Den er produsert av samme Ørjan Karlsen, som heller ikke fikk med sin kortfilm «Hovmod» fra den kritikerroste serien «De 7 dødssyndene» .

- Det er skuffende og overraskende og jeg ble mildt sagt forundret. Særlig rart er det at de velger vekk noen av «De 7 dødssyndene», som 11000 mennesker gikk for å se på kino, sier Karlsen.

Bare det å bli satt opp på kino, er i seg selv en anerkjennelse for en kortfilm. Men også filmer som Oslo Kinematografer har valgt ut som forfilmer, er refusert av utvelgelsesjuryen i Grimstad.

Det gjelder blant annet Dag Johan Haugeruds «Clinton - The Musical» , Georg Rødstens «Toalettvakten» , Jan Otto Wiigs «e-date» , Geir Henning Hoplands «Dagpappa» , Lilja Ingolfdottirs «Standing Still» og tre kortfilmer av Eva Sørhaug.

- Underlig

- Jeg synes dette er litt underlig. Med forbehold om at jeg ikke har sett programmet for kortfilmfestivalen, vil jeg si at de filmene vi har valgt ut er over gjennomsnittet av den norske produksjonen, sier programsjef Christin Berg i Oslo Kinematografer.

En fattig trøst for de refuserte får være at de er i godt selskap, kjente regissører og kunstnere som Aslaug Holm, Knut Bry, Emil Stang Lund, Trygve Allister Diesen, Per Fronth og René Bjerke har heller ikke fått sine filmer med til Grimstad i år.