- Ikke godt å si hva han mener

Psykologspesialist Pål Grøndahl har fulgt Sigrid-tiltaltes forklaring gjennom to dager.

- VANSKELIG OPPGAVE: Psykologspiesialist og forsker Pål Grøndahl har fulgt tiltalte i Sigrid-saken sin forklaring gjennom to dager og synes det er krevende å få tak på hva 38-åringen mener med sine ord og formuleringer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- VANSKELIG OPPGAVE: Psykologspiesialist og forsker Pål Grøndahl har fulgt tiltalte i Sigrid-saken sin forklaring gjennom to dager og synes det er krevende å få tak på hva 38-åringen mener med sine ord og formuleringer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to timene av dagens rettsforhandlinger mot den 38 år gamle tiltalte mannen i Sigrid-rettssaken var starten på et dypdykk i tiltaltes psykiske historie.

- Det er ikke godt å si hva han mener, sier spesialpsykolog og forsker Pål Grøndahl til Dagbladet.

Statsadvokat og medaktor Jens Olav Sæther stilte tiltalte spørsmål om alt fra barndommen, flyttehistorikk og psykiske historie da han startet sin utspørring av 38-åringen i Oslo tingrett i dag. Ålesund-mannen ønsket ikke å dele mye om sin barndom, men sa han ble mobbet.

«Sannhetsspeil» Han ble spurt om sine egenskaper og la ut om hans kunnskaper om data og teknologi, i tillegg til dansing.

38-åringen begynte også å snakke usammenhengende om det han kalte et «sannhetspeil», som han tilsynelatende mener dreier seg om «massiv analyse av menneskelig psykologi» og «hele strukturen til mennesket» som tar for seg «alle mulige land og alle religioner».

Statsadvokaten stilte videre en rekke spørsmål om tiltaltes psykiske problemer. 38-åringen refererte til flere enkeltepisoder som ikke er direkte knyttet til skyldspørsmålet, men kan bli relevante med tanke på tilregnelighetsspørsmålet.

- Jeg kan ha vært i situasjoner der jeg har trodd at jeg hadde stemmer i hodet, sa tiltalte, som fastholdt at han ikke hadde hatt det noen gang.

- Ikke godt å si hva han mener Ålesund-mannen mener han er frisk og tilregnelig. Han har tidligere uttalt til Dagbladet at han heller vil sone en drapsdom enn å bli erklært utilregnelig.

I salen de to første dagene har rettspsykiater Pål Grøndal fulgt tiltaltes forklaring.

- Det er ikke godt å si hva mener. Det er fryktelig vanskelig å få tak på hva han mener til tider, sier Grøndahl til Dagbladet.

Han beskriver tiltaltes formuleringer som «underlig tåkelegging» og som «magisk tenkning». Han sier han ser eksempler på typiske trekk på sykdomsbilder, men ønsker ikke å gå i detaljer så lenge sakkyndige skal gjøre sine vurderinger i retten.

- Om det går over i det utilregnelige er det for tidlig å si. De sakkyndige i retten har en krevende oppgave, sier Grøndahl.

- Jeg tenker diagnoser hele tiden mens jeg hører på ham.

Han mener tiltalte muligens kjemper en tofrontskrig i retten:

- Han kjemper for sin tilregnelighet og for sin uskyld. Konfrontert med mulige psykiske symptomer vil han ikke vedkjenne seg dem. Om det er fordi han ikke vil bli stemplet som utilregnelig, mistillit til rettspsykiaterne som sitter der, eller om han faktisk mener at symptomene ikke er der, er vanskelig å si. Han skifter fra det ene til det andre perspektivet, og jeg vet ikke engang om han er enig med forsvareren sin om en strategi. Det er en underlig tåkelegging med alle disse ordene, sier Grøndahl.

FORKLARER SEG: Etter å ha blitt konfrontert med blant annet blodspor, starter utspørringen av tiltates psykiske historie i sal 250 i Oslo tingrett i dag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORKLARER SEG: Etter å ha blitt konfrontert med blant annet blodspor, starter utspørringen av tiltates psykiske historie i sal 250 i Oslo tingrett i dag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer