Oslo universitetssykehus

- Ikke godt nok rustet for pandemi

Samfunnet kunne vært mer åpent om Oslo universitetssykehus hadde taklet pandemien bedre, innrømmer direktør Bjørn Atle Bjørnbeth. Nå varsler han en gjennomgang av hvordan neste krise skal møtes.

SELVKRITISK: Direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetsykehus tar selvkritikk for hvordan sykehuset fordelte oppgavene internt under pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB

SELVKRITISK: Direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetsykehus tar selvkritikk for hvordan sykehuset fordelte oppgavene internt under pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pandemien har gitt stor belastning på en del av organisasjonen, mens innenfor andre deler av virksomheten har driften vært den samme og til og med redusert. Da er det et paradoks at vi ikke har klart å fordele oppgavene på en bedre måte, sier direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Mandag holdt han et foredrag om å «bygge sykehus for neste pandemi» ved Universitetet i Oslo.

Han mener at Norges største sykehus ikke var godt nok rustet til pandemien. Blant de 24 000 ansatte på sykehuset var ikke arbeidsmengden fordelt på en god måte. Derfor må de nå jobbe for å bli mer robuste til neste pandemi.

- Når vi under pandemien har redusert driften ett sted, har vi ikke vært flinke nok til å omdisponere personell til de delene av sykehuset som har trengt det mest. Noe av svaret ligger i navnet «spesialisthelsetjeneste». Vi er som organisasjon blitt svært spesialiserte for å løse avgrensede oppgaver i de enkelte enhetene.

- For lite fleksible

Sykehuset må ta selvkritikk for å være for lite fleksible, mener Bjørnbeth.

- Vi er ikke organisert på den beste måten. Det er veldig bra at det er så mye spesialisering under normale tider. Under en krise som den pågående pandemien, blir svakhetene ved spesialisering tydelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer