Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke godt nok

NEW YORK (Dagbladet): - Vi bestemte oss for freden, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu da han møtte president Bill Clinton i USA i går. Men hans forslag om tilbaketrekning er neppe nok til et gjennombrudd i fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen kommer PLO-leder Yassir Arafat til Washington. Trolig er de israelske forslagene langt mer beskjedne i omfang enn det Arafat og palestinske myndigheter leser ut av Oslo-avtalene. Israelernes krav om nye tiltak mot terrorister virker heller ikke fredsfremmende.

- Det smerter dypt å skille seg med hvert eneste gram jord, men vi er forberedt på å overveie tilbaketrekning fra mindre viktige områder, sa statsminister Netanyahu i en tale før møtet i går.

Presser ikke

Telegrambyrået AP skriver at statsminister Netanyahu skal ha foreslått ytterligere tilbaketrekning fra 9 prosent av landområdet på Vestbredden, i tillegg til de 27 prosentene som palestinerne kontrollerer i dag.

President Bill Clinton la vekt på ikke å presse Netanyahu under besøket i Washington.

- Vi bør etter min mening se nærmere på hva begge parter nå kan bidra med, sa president Bill Clinton før de offisielle samtalene i Det hvite hus.

Ifølge AP er det ingen hemmelighet at USA mener at minimum 12 prosent av Vestbredden må gis tilbake til palestinsk selvstyre, og at israelerne må stanse den jødiske boligbyggingen både der og i Jerusalems arabiske bydeler.

Tror på fred

Utenriksminister Madeleine Albright hadde et eget møte med Netanyahu i halvannen time. Ifølge talsmann James P. Rubin argumenterte hun for en omfattende og troverdig tilbaketrekning. Presidenten understreket at alle bør være opptatt av å innta en positiv holdning. Han tok klar avstand fra all opphetet retorikk i den nåværende situasjon.

- Vi arbeider intenst med dette, og det er min erfaring at vi har større muligheter til å lykkes dersom vi legger godviljen til. Jeg tror Israel ønsker fred, og en løsning på disse problemene, sa presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!