- Ikke godt nok

Veterinærdirektør Eivind Liven i Statens dyrehelsetilsyn har allerede kontaktet Statens landbrukstilsyn og bedt om bedre rutiner i produksjonen av storfefôr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøttbeinmel skal ikke forekomme i norskprodusert drøvtyggerfôr. Likevel åpner regelverket for at det er tillatt å benytte samme produksjonslinjer for drøvtyggerftr som for annet kraftfôr der beinmel er en lovlig ingrediens.

- Dermed er det åpent for forurensning mellom produksjonene. Nå viser det seg at de interne rutinene ved produksjonen ikke er gode nok. Derfor har vi allerede tatt muntlig kontakt med landbrukstilsynet for å spørre om vi fortsatt kan bruke samme produksjonslinje for flere typer fôr, sier direktør Eivind Liven til Dagbladet.no.

- Forurensning er mulig så lenge produksjonen foregår som i dag. Dette er ikke godt nok, sier Liven.

Norge har vært regnet som et av de sikreste landene i verden nå det kommer til kugalskap. Sørsmålet nå er om vi fortsatt kan leve i troen på at norsk kjøtt er fritt for kugalskap.

- Det er for tidlig å si nå. Men vi må huske på at det ftret som nå har komet dit det ikke skulle er varmebehandlet langt over de internasjonale kravene. All erfaring tilsier at eventuelt smittestoff skal være inaktivert av denne varmebehandlingen, sier Liven.