Stortingets ordninger

- Ikke godt nok

Den ferske stortingspresidenten felte en knallhard dom over arbeidet med å kontrollere og følge opp Stortingets gullkantede ordninger. Inntil videre sitter likevel stortingsdirektøren trygt.

- FOR DÅRLIG: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og stortingsdirektør Marianne Andreassen lover at de skal rydde opp i Stortingets gullkantede ordninger. Foto: Terje Eriksen / NTB
- FOR DÅRLIG: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og stortingsdirektør Marianne Andreassen lover at de skal rydde opp i Stortingets gullkantede ordninger. Foto: Terje Eriksen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag ettermiddag møtte nyslått stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) Stortingets direktør Marianne Andreassen til første formelle møte.

Tema var pendlerboligskandalen og de mange lukrative ordningene stortingsrepresentantene nyter godt av, uten tett kontroll fra Stortingets administrasjon.

- Det vi er enige om er at det er ikke godt nok slik det har vært, så en bestemt Gharahkhani.

- Må ryddes opp

Gharahkhani ble torsdag valgt til ny stortingspresident, etter at Eva Kristin Hansen måtte trekke seg som følge av Adressavisens avsløringer om at hun eide bolig i Nordre Follo, samtidig som hun fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget.

Stortingspresidenten beskriver møtet med Andreassen som åpent og ærlig. Han lover nå at de skal ta grep umiddelbart.

- Nå må det ryddes opp skikkelig. Jeg har store forventninger til oss alle sammen til å ta fatt på den ryddejobben. Det handler om få på plass kontrollmekanismer så fort som mulig. Og det handler om å få på plass retningslinjer som både oppfattes som rettferdige, har legitimitet og ikke er til å misforstå, sier Gharahkhani.

- Hva er det som ikke har vært godt nok?

- Det gjelder alt fra ulike ordninger som har blitt tolket ulikt, oppfølgingen av dem, kontrollmekanismer, sier Ap-politikeren.

Torsdag neste uke innkaller Gharahkhani til møte med lederne for partiene på Stortinget. Etter det skal presidentskapet sette i gang arbeidet med å rydde opp i lys av tilbakemeldingene de får.

Åpen konflikt

Det er åpen konflikt mellom- Hansen og stortingsdirektør Marianne Andreassen om hva som skjedde før hun trakk seg torsdag i forrige uke.

Hansen hevder hun fikk råd fra Stortinget om at hun holdt seg innenfor reglene, før de kort tid etter endret mening. I et svar til Frp-leder Sylvi Listhaug gikk Andreassen ut mot forklaringen til Hansen og skrev at det ikke stemte.

Ifølge stortingsdirektøren har administrasjonen hatt den samme forståelsen av reglene i flere år, og gitt den samme informasjonen til stortingsrepresentantene.

Hun innrømmet likevel i sitt åtte sider lange svar at regelverket kunne vært tydeligere.

Da Andreassen møtte pressen etter møtet i ettermiddag ville hun ikke kommentere konflikten ytterligere.

Stortingsdirektøren tok imidlertid selvkritikk for hvordan hun og administrasjonen har håndtert de mange sakene rundt politikerne goder.

- Felles ansvar

- Det har vært et godt møte og jeg har fått veldig klare forventninger til meg. Jeg er veldig, veldig motivert til å gå i gang med den jobben vi står foran, sier Andreassen.

- Det er et klart behov for å ha bedre regler, bedre kontroll og bedre systemer. Den jobben er jeg sterkt motivert til å gå inn i. Det har ikke vært godt nok, sier direktøren på spørsmål fra Dagbladet.

Etter at flere stortingspolitikere mener de har misforstått reglene og fått uklare råd fra administrasjonen på Stortinget, er det stilt spørsmål ved tilliten til stortingsdirektøren. Gharahkhani ville ikke gå inn i debatten etter møtet fredag.

- Vi har tillit til hverandre for at vi nå skal rydde opp og det har vært en del av de samtalene vi har hatt.

- Hvordan kan du ha tillit til direktøren når hun har ledet arbeidet du sier har vært for dårlig?

- Jeg tror at hvis vi både ser det politiske og på administrasjonen, så har man et felles ansvar for at ting ikke har vært godt nok. Nå må vi gjøre en ryddejobb sammen.

Andreassen sier selv hun ikke har vurdert sin stilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer