Ikke godt norsk

Norske jordbær er for dårlige til å eksporteres. De er ofte små og misdannede, støt- og råteskadde, viser en undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et parti holdt bare ett av hvert sjette jordbær god kvalitet, viser den storstilte jordbærundersøkelsen som er foretatt av eksperter fra Norges landbrukshøgskole og Norsk institutt for næringsmiddelforskning (Matforsk). Resultatet er nedslående: Ingen av jordbærpartiene tilfredsstilte kravene til eksportkvalitet.

- Må skjerpe oss

- Vi må skjerpe oss hvis vi skal ha en mulighet til å nå ut til de store europeiske markedene. I dag er vi ikke gode nok, sier førsteamanuensis Karin Haffner ved Norges landbrukshøgskole.

Haffner mener de norske bærene er i en særstilling hva angår aroma og smak, men at det gjenstår mye i håndtering av bærene.

- Mens vi kjøper jordbær og spiser dem rett fra kurven, bruker utlendingene dem ofte til kakepynt. I Japan blir de pakket inn og solgt som konfekt. Da kreves en helt annen behandling enn hva som er tilfelle i Norge i dag, sier Haffner.

Slurver

Atskillige paller med norskdyrkede jordbær av typen Korona fra partier i Østfold og Hedmark ble undersøkt av forskerne i fjor sommer. Målet var å undersøke holdbarhet og kvalitet av jordbær dyrket i det sørøstlige Norge.

I tillegg så forskerne på transport og emballering.

I det første partiet bær som ble gransket, var kurvene i snitt fylt med 47 bær. Bare åtte av bærene tilfredsstilte kravet til «god kvalitet». Over halvparten av bærene var enten myke eller hadde støtflekker.

Vurdering av parti to bedret nivået litt, men fortsatt tilfredsstilte bare halvparten kravene til eksport. Manglende planlegging, slurv med håndtering og kjøling av bærene var de alvorligste ankepunktene mot jordbærprodusentene.

Konklusjonen i rapporten er at det er langt igjen til at «Godt norsk er godt nok for Europa».

harald.haave@dagbladet.no

- NEDSLÅENDE: Bærforsker Arnfinn Nes synes resultatene fra jordbærundersøkelsen er nedslående, men ikke overraskende. Han er enig i at plukkerne må behandle bærene mer skånsomt.