Ikke godt norsk

Norske jordbær er for dårlige til å eksporteres. De er ofte små og misdannede, støt- og råteskadde, viser en undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et parti holdt bare ett av hvert sjette jordbær god kvalitet, viser den storstilte jordbærundersøkelsen som er foretatt av eksperter fra Norges landbrukshøgskole og Norsk institutt for næringsmiddelforskning (Matforsk). Resultatet er nedslående: Ingen av jordbærpartiene tilfredsstilte kravene til eksportkvalitet.

- Må skjerpe oss

- Vi må skjerpe oss hvis vi skal ha en mulighet til å nå ut til de store europeiske markedene. I dag er vi ikke gode nok, sier førsteamanuensis Karin Haffner ved Norges landbrukshøgskole.

Haffner mener de norske bærene er i en særstilling hva angår aroma og smak, men at det gjenstår mye i håndtering av bærene.

- Mens vi kjøper jordbær og spiser dem rett fra kurven, bruker utlendingene dem ofte til kakepynt. I Japan blir de pakket inn og solgt som konfekt. Da kreves en helt annen behandling enn hva som er tilfelle i Norge i dag, sier Haffner.

Slurver

Atskillige paller med norskdyrkede jordbær av typen Korona fra partier i Østfold og Hedmark ble undersøkt av forskerne i fjor sommer. Målet var å undersøke holdbarhet og kvalitet av jordbær dyrket i det sørøstlige Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer