Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gøy å bli kalt «trekuk»

TROMSØ (Dagbladet): - Ren sjikane. Et banne- og skjellsord som jeg er rystet over at retten godtok, sier politimann Svend Morten Reinertsen (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et helt dagligdags uttrykk, i alle fall på Helgelandskysten, mente flertallet i Alstadhaug Herredsrett da saken ble behandlet.

De famøse ordene falt i januar 1997 - på en smal veistrekning i Nordland. Reinertsen mente en 55-åring kjørte uforsvarlig og ville irettesette ham. Det falt mannen tungt for brystet.

- Din jævla hestkuk, lød den nordnorske kraftsalven fra mannen i bilen, som prompte ble ilagt bot for «forulemping av offentlig tjenestemann».

55-åringen nektet å godta boten, og dermed havnet saken i retten, som altså ga mannen medhold.

Fritt fram

- Jeg aksepterer avgjørelsen, men er 100 prosent uenig med retten. Det må ha vært et arbeidsuhell fra dommerne. Utsagnet er definitivt ikke dagligtale, verken på Helgeland eller noe annet sted i landet. Folk her på Dønna har stilltiende gitt meg støtte, sier Reinertsen til Dagbladet.
Førstebetjenten ved Dønna lensmannskontor har registrert avgjørelsen fra Trondheim Byrett tidligere denne uka.

- Jeg har hele tida advart for at dommen i min sak ville få begredelige konsekvenser. Saken i Trondheim viser bare at det nå er fritt fram for tirader av skjellsord mot offentlige tjenestemenn. Det synes jeg er ille, sier han.

Straffeloven

Reinertsens frykt er muligens ubegrunnet. Mange har nemlig måttet grave dypt i pengepungen etter å ha skjelt ut offentlige tjenestemenn. Du kan nemlig rammes av bestemmelsene i straffelovens paragraf 326. Spesielt varsom bør du åpenbart være overfor politifolk.

Domstolene har blant annet sagt et utvetydig nei til bruken av disse ordene:

  • «Trekuk».
  • «Du er den største dritten her i byen».

Brukt av mann i Troms som sa hva han mente om lensmannen, som plutslig sto i døra for å kreve NRK-lisens. 500 kroner i bot.

  • «Du e fan steike mæ pesse toillat».

Nordlands-fisker til politmann, som i en trafikk-kontroll anførte små tekniske mangler ved fiskerens bil. 3000 kroner i bot.

  • «Tørk dæ bak med gebyret».

Nordlands-mann til politibetjent da han fikk bot for å kjøre uten bilbelte. 1500 kroner i bot.

  • «Rasshøl».

Hordalands-kvinne til lensmannen. 500 kroner i bot.

  • «Forbannede idiot».

Beruset Ålesund-mann til politiet da han ble anmodet om å forlate et danselokale. Sunnmøringen ble dømt.

  • «Tufs, idiot, forbannede klovn».

Illsint småbruker i Gudbrandsdalen til lensmannen. Bøtelagt for ærekrenkelse.

Mandal-mann til politiet. Bøtelagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!