Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke grunn til å tro det er samme gjerningsmann

Kripos tror ikke det er sammenheng mellom de 11 meldte bortføringsforsøkene de siste to ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På snaue to uker har politiet fått melding om elleve bortføringsforsøk i fem forskjellige politidistrikt.

I dag innkalte Kripos til et samordna møte med representanter fra alle distriktene.

- Vi har hatt en gjennomgang av sakene, og den foreløpige analysen tilsier at det ikke er klare fellestrekk ved disse tilfellene, sier politijurist Reidar Brusgaard i Kripos etter møtet.

Han legger til at konklusjonen er foreløpig.

- Det er selvfølgelig noe vi holder åpent - og må komme tilbake til, sier Brusgaard til Dagbladet.

Politijuristen medgir at konklusjonen er trukket ettrsom det «ikke er funnet objektive holdepunkt for å si at sakene har likhetstrekk.

Brusgaard understreker at de ser svært alvorlig på de mange bortføringsforsøkene, og ønsker nå at foreldre er i dialog med sine barn.

-  Generelt er rådet at man har dialog med barna, tar disse sakene på alvor - men også utviser en viss nøkternhet. Og så skal man vite at norsk politi tar disse sakene på alvor.

Sakene skal fortsatt etterforskes lokalt, mens Kripos vil ha en koordinerende rolle.

Dette er tilfellene:
Eidsvoll: 20. september forklarte en 13 år gammel jente at hun hadde rømt fra en mann som forsøkte å dra henne med inn i en bil da hun var på vei til skolen.
Gjerningsmannen beskrives som 30-40 år med europeisk utseende. Bilen er en rød, muligens eldre kassebil.

Fet: Dagen etter skal en 15 år gammel jente også ha blitt dratt inn i en bil i samme politidistrikt. Hun var også på vei til skolen, og det skjedde ved en nedlagt skole ved gamle Øvre Dalen skole i Gan i Fet kommune. Bilen var en grå varebil. Jentas far har fortalt at gjerningsmannen kom fra en sti og snek seg inn på henne bakfra, tok tak i henne og sa på gebrokkent norsk: «Du skal bli med meg». Jenta hadde opprivde klær og sår da hun kom løpende hjem.

Drammen: Samme dag skal to unge kvinner, på 19 og 20 år, i Drammen ha blitt utsatt for to separate bortføringsforsøk i mellom klokka 23 og 01.

Kvinnene har beskrevet tre menn med utenlandsk utseende i 20-årene. Mennene snakket gebrokkent. I det ene tilfellet ble bilen beskrevet som en hvit kassebil, og i det andre tilfellet var bilen beskrevet som liten, mørk og med sotete ruter og svarte felger.
Begge kvinnene klarte å rive seg løs fra gjerningsmennene og løp fra stedet. En mann ble pågrepet av politiet i saken, men ble senere løslatt.

Asker og Bærum: I løpet av den siste tiden har politiet fått meldinger om fem tilfeller. Ett av dem skjedde den 25.
september. Da skal en mann ha forsøkt å lokke en åtte år gammel gutt inn i en blå bil, på størrelse med en Peugeot 505, i Lommedalen i Bærum. Mannen ble beskrevet som skjeggete og mørk.

To dager senere, den 27. september, skal en 13 år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en blå bil i Lommedalsveien i Bærum, og dagen etter skal en elleve år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en hvit kassebil på Emma Hjort i Bærum. Politiet ønsket i går ikke å gi detaljer om de to øvrige tilfellene.

- Vi etterforsker sakene nå, og foreløpig har vi ikke funnet noe som knytter sakene sammen, sier Nina Bjørlo kriminalsjef ved Asker og Bærum politidistrikt.

Nord-Odal: To menn i en hvit varebil skal ha forsøkt å dra en 15 år gammel jente med seg i 17.30-tiden den 30. september. De to snakket engelsk, den ene hadde skjegg og bart, og den andre var glattbarbert.

Begge hadde på seg svarte gensere, ifølge jentas beskrivelser.

Sandefjord: Tre små gutter forklarte i går at en mann prøvde å lokke dem til seg i en mørk bil med en bamse i passasjersetet.

En mann meldte seg i går for politiet og forklarte at han har kjørt rundt med en bil som beskrevet, med en bamse i bilen. Han ble i dag løslatt av politiet, men fikk meldeplikt


PRESSEKONFERANSE: Politijurist i Kripos, Reidar Brusgaard, holdt i ettermiddag pressekonferanse ved Kripos kontorer i Bryn. Foto: Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Politijurist i Kripos, Reidar Brusgaard, holdt i ettermiddag pressekonferanse ved Kripos kontorer i Bryn. Foto: Scanpix Vis mer