Ikke grunnlag for å holde islamisten Ubaydulah i fengsel

Høyesterett har slått fast at det ikke er grunnlag for å holde islamisten Ubaydullah Hussain i varetekt.

FRI: Høyesterett har bestemt at islamisten Ubaydullah Hussain ikke kan være i varetekt, fordi det ikke er grunnlag ettersiktelsen. Den ekstreme islamisten er siktet for flere grove trusler.  Foto: Christian Roth Christensen
FRI: Høyesterett har bestemt at islamisten Ubaydullah Hussain ikke kan være i varetekt, fordi det ikke er grunnlag ettersiktelsen. Den ekstreme islamisten er siktet for flere grove trusler. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Islamisten Ubaydullah Hussain, talsmannen for ekstremistgruppa Profetens Ummah, kan ikke holdes fengslet fastslår Høyestrett.

Islamisten ble først løslatt av Oslo tingrett, men Borgarting lagmannsrett slo fast det likevek var grunnlag for å fengsle islamisten.

Nå har Høyestrett opphevet Borgarting lagmannsretts avgjørelse. Det betyr at Lagmannsretten på ny må behandle saken.

27-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet den 25. oktober i år. Han er fortsatt siktet for tre tilfeller av trusler.

I følge siktelsen skal Ubaydullah Hussain truet to journalister, kommet med trusler mot folkegruppa og truet et sakkyndig vitne under en rettsforhandling.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer den 27 år gamle norske statsborgeren av pakistansk opprinnelse, er godt fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

Korreks til lagmannsrett
 - Høyesterett gir med dette kraftig korreks til lagmannsretten som etablerte sitt eget fengslingsgrunnlag som ikke stemte med faktum, sier John Christian Elden til Dagbladet.

I avgjørelsen fra Høyesterett heter det:

«Når lagmannsretten tolker utsagnene på en helt annen måte enn det som følger av en naturlig språklig forståelse av det siktede har forklart for tingretten, og det som fremstår i støtteskrivet, skulle retten ha angitt grunnlaget for sin tolkning av utsagnene».

I kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett het det:

«... må forstås slik at siktede hevder sin rett til å komme med lignende utsagn inntil det er rettskraftig avgjort at utsagnene rammes som straffbare trusler».

- Dialog
I støtteskrivet fra advokat Elden het det derimot:

«Han synes det er synd at det er blitt oppfattet slik det har blitt. Han er villig til å ha en dialog. Han vil bli mer varsom med det han sier. Mye har blitt tatt ut av kontekst og blitt misforstått. Ting kan bli oppfattet feil».

Og videre:

«Det kommer ikke til å skje igjen, hvis retten mener det er en trussel. Han vil ikke ha kommet til å si en trussel igjen. Men formulere seg annerledes».

- Man kan ikke fengsle folk på grunn av risiko for at de vil uttale seg på med radikale standpunkter, sier advokat John Christian Elden.

Ubaydullah Hussain var også siktet for å ha utført fem millioner kroner svart fra Norge. Etter nærmere etterforskning viste det seg at det var feil. Valutaregisteret hos Toll- og Avgiftsdirektoratet hadde feilført et beløp flere ganger.

Politiet løslater ikke
- Høyesterett har med sin avgjørelse sendt saken tilbake til lagmannsretten. Vi avventer lagmannsrettens nye behandling, sier politiadvokat Kathrine Wold Kristoff ved Oslo politidistrikt.

Hun har det juridiske ansvaret for etterforskningen.

- Virkeligheten er at Høyesterett har opphevet fengsling. De har sagt at lagmannsrettens begrunnelse ikke holder, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Vi har fått bekreftet at Borgarting lagmannsrett skal behandle fengslingen på ny. Siktede blir sittende i varetekt fram til lagmannsretten har behandlet spørsmålet, sier politiadvokat Kathrine Wold Kristoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer