IKKE I MÅL: Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen på Thon Hotel Opera onsdag klokka ni for å informere om meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk industri. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE I MÅL: Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen på Thon Hotel Opera onsdag klokka ni for å informere om meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk industri. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- Ikke grunnlag for å legge fram noe nå

Tross forhandlinger ni timer på overtid, er riksmekler Nils Dalseide forsiktig optimist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: NRK: Løsning kan bli presentert klokka 13

Ved midnatt gikk fristen ut, men partene i industrioppgjøret ble ikke enige.

Riksmekler Nils Dalseide var optimist i går kveld, og meldte at det hadde vært bevegelse på vesentlige punkter.

Ni timer på overtid er det fortsatt ingen løsning i sikte.

- Det er ikke grunnlag for å legge fram noe ennå, sier Dalseide nå.

LES OGSÅ: Vårens lønnsoppgjør blir en triller, skriver Stein Aabø

- Partene er interessert i å forhandle videre for en løsning. Jeg mener det er mulig å få til, men vet ikke nok til å si om den muligheten er større eller mindre.

Slitne forhandlere Partene har forhandlet gjennom natta for å forhindre at 11 000 ansatte i offshore- og verftsindustrien tas ut i streik.

Riksmekleren sier at partene ikke har gitt seg selv noen ny tidsfrister, og sånn sett bare kan holde fram med forhandlingene utover dagen.

- Men de har arbeidet i hele natt, så det går litt saktere nå.

På spørsmål om faren for streik, sier Dalseide:

- Det er min oppgave å gjøre alt som er mulig for å forhindre det.

LES OGSÅ: Lang dags ferd mot streik, skriver Stein Aabø

Pensjonskamp Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet, i tillegg til arbeidstidsspørsmål.

Det betyr at det forhandles om sentrale prinsipper, i tillegg til størrelsen på lønnsveksten.

- Pensjonsspørsmålet har nok blitt behandlet først, og de økonomiske rammene har nok blitt avhengige av det de har kommet fram til i pensjonsspørsmålet, sa Roger Bjørnstad, sjeføkonom ved samfunnsøkonomisk analyse, på «Politisk kvarter» på NRK tidligere i dag.

- Et annet kompliserende element knyttet til det økonomiske er at Holden-utvalget i fjor høst enstemmig gikk inn for at partene selv skal anslå rammene, altså anslaget for den totale lønnsveksten. Det er kinkig, for historisk har funksjonærene ligget sju-åtte tideler over arbeiderne. Når man nå krever at de skal anslå lønnsvekst, så vil det ligge i kortene at det skal være den samme lønnsveksten for arbeidere og funksjonærer. Altså må man ikke bare komme med et troverdig anslag for hva lønnsveksten skal være, man må komme med troverdige tiltak for å stagge lønnsveksten i andre grupper, sier han.

Rykende uenige om pensjon Industrioppgjøret kalles også frontfagsmeklingen, og setter standarden for tariffoppgjørene som følger utover våren. Derfor følges de pågående forhandlingene med argusøyne.

YS-forbundene Parat og SAFE forhandler samtidig med Fellesforbundet, og motparten er NHO-forbundet Norsk Industri.

LO og NHO er rykende uenige i at pensjon skal bli en del av tariffoppgjøret.

Enkelt sagt argumenterer arbeidsgiversida for at bedriftene må få beholde styringsretten over pensjon, men arbeidstakersida argumenterer med at pensjon er utsatt lønn, og derfor må tariffestes.