FORDELAKTIG:  Ifølge den greske statsministerens kontor er den foreslåtte avtalen «gjensidig fordelaktig» for Hellas og EU. Foto: AP Photo / NTB Scanpix.
FORDELAKTIG: Ifølge den greske statsministerens kontor er den foreslåtte avtalen «gjensidig fordelaktig» for Hellas og EU. Foto: AP Photo / NTB Scanpix.Vis mer

- Ikke grunnlag for ytterligere forhandlinger. Hellas har forlatt forhandlingsbordet

På randen av konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om jeg forstår det riktig, har vi ikke grunnlag for ytterligere forhandlinger. Hellas har forlatt forhandlingsbordet, sier Schäuble til pressen før et møte i eurogruppen lørdag ettermiddag.

Hellas og långiverne i EU og IMF er fortsatt ikke enige om vilkårene for hvordan grekerne kan få ytterligere låneutbetalinger mot reformer og kutt. Statsminister Alexis Tsipras har avvist kravene og i stedet foreslått en folkeavstemning om dem.

- Nå får vi ser hvor det bærer. Programmet utløper 30. juni, påpeker Schäuble om det greske låneprogrammet.

Hellas' innenriksminister ber om at alle partiene stiller seg bak regjeringens beslutning om å holde en folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta långivernes siste forslag.

Forslaget forlenger det greske låneprogrammet med fem måneder og gir landet kun en midlertidig løsning på landets gjeldskrise, samtidig som det skal gjennomføres harde reformer.

Det siste tibudet fra eurolandenes finansministre var å gi Hellas tilgang til en ytterliger låneramme på 15,5 milliarder euro (145 milliarder kroner).

Krisemøte
Den greske nasjonalforsamlingen holdt lørdag krisemøte for å få folkeavstemningen vedtatt av de folkevalgte. Planen er at den skal holdes søndag 5. juli.

Innenriksminister Nikos Voutsis brukte talerstolen til å oppfordre til bred enighet. Et enstemmig vedtak vil styrke Hellas' forhandlingsposisjon, framholdt han.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har kritisert långivernes siste forslag i harde ordelag fordi han mener det vil kvele gresk økonomi og skape enda mer fattigdom.

Allerede tirsdag skal Hellas betale inn 1,6 milliarder euro i låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF). Samme dag utløper det nåværende låneprogrammet.

Både Tsipras' venstreorienterte parti Syrzia og regjeringspartneren Uavhengige grekere tar avstand fra kreditorenes forslag.

Økende frykt Frykten for bankkollaps øker i Hellas.

I Thessaloniki, Hellas' nest største by, er enkelte banker tomme for penger, ifølge en AFP-reporter. Mange frykter at bankvesenet vil bryte sammen i løpet av få dager.

Frykten øker nå for at forhandlingene med Hellas' långivere vil bryte sammen slik at Den europeiske sentralbanken stanser krisefinansieringen av de greske bankene.

Utenfor en bankfilial i Thessaloniki sto 50 personer i kø lørdag.

- Jeg har en butikk. Jeg kom til banken for å ta ut så mange penger jeg kan for å dekke butikkens behov de neste ukene, sier Maria Kalpakidou (42) til AFP.

- Hvis vi ikke får en avtale innen 4. juli, vil det greske banksystemet kollapse, føyer hun til.

Tomme for penger En annen bankkunde bekrefter at det er nettopp dette mange frykter.

- I forrige valg stemte jeg på Syriza. Men vi stemte på dem for at de skulle bestemme, ikke for at de skulle gi ansvaret til oss, det greske folket, sier en 52-åring som kun vil oppgi fornavnet sitt, Nikos.

I Aten sentrum var det lørdag små køer foran flere minibanker. Og i den greske nasjonalforsamlingen sier flere kilder til AFP at de to minibankene der er tomme for penger.

(NTB)