- Ikke grunnlag til endrede sikkerhetstiltak

Nye vurderinger fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir ikke grunnlag for å endre sikkerhetstiltakene for regjeringens medlemmer, melder Justisdepartementet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for hendelsene i Sverige, er det lite som tyder på at trusselen mot sentrale norske politikere er økt. Trusselsituasjonen for regjeringens medlemmer blir fortløpende vurdert, og Justisdepartementet vil komme tilbake med ny informasjon dersom trusselbildet endrer seg, heter det i en pressemelding fra Justisdepartementet.

Tidligere torsdag meldte politiet at drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh ikke hadde endret trusselbildet i Norge. Etter at statsminister Kjell Magne Bondevik ba om en ny vurdering av norske politikeres sikkerhet, gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i gang med å lage en slik vurdering. PST har ansvaret for å vurdere trusselbildet mot Norge og mot norske politikere.

Skjerpet årvåkenhet

Politiets spesialseksjon opplyser at livvakttjenesten rundt norsk politikere er skjerpet etter drapet på den svenske utenriksministeren.

- Jeg kan bekrefte at vår årvåkenhet er skjerpet etter det som nå er blitt et drap, sier politiinspektør Jørgen Flood i Politiets spesialseksjon til Aftenpostens nettutgave.

Politimester og leder for politiets beredskapsavdeling, Oddbjørn Mjølhus, bekrefter også at politiet er blitt mer årvåkne med hensyn til politikernes sikkerhet den siste tiden.

- I forbindelse med valgkampen er politiet blitt mer synlig, er den formuleringen Melhus bruker i en samtale med NTB.

- Men hendelsen i Sverige har ikke framkalt spesielle tiltak her i Norge, sier Mjølhus og viser til sikkerhetsvurderingen fra PST.

Posisjonsrisiko

- Å være regjeringsmedlem innebærer i seg selv en posisjonsrisiko. I tillegg

til livvakttjenesten er det derfor satt i verk en del forebyggende tiltak for å styrke sikkerheten for politikere, sier Mjølhus.

Hva slags tiltak det dreier seg om, vil han ikke si nettopp av hensyn til sikkerheten. Men Justisdepartementet har gitt retningslinjer for hvordan politiet skal ivareta sikkerheten for politikerne, opplyser Mjølhus.

Livvakttjeneste

Det finnes egen livvakttjeneste både for kongehuset og for regjeringsmedlemmer og andre profilerte politikere. Den todelte livakttjenesten er en sentral enhet som er organisert og ligger under ansvarsområdet til politimesteren i Oslo.

Det er politimestrene i det enkelte distrikt som har sikkerhetsansvaret for politikerne når de er utenfor hovedstaden og Oslo politidistrikt. Politimestrene i distriktene kan benytte livvakttjenesten når de finner det nødvendig, opplyser Mjølhus.

Utenlandsbesøk

Uten at det blir sagt direkte i Politidirektoratet, får NTB inntrykk av at det i sikkerhetsopplegget for politikerne er lagt ekstra vekt på sikkerheten til regjeringssjefen. Statsministeren har med andre ord den høyeste posisjonsrisikoen av politikerne. Men også andre politikere kan bli passet på av politiets livvakttjeneste, og sikkerhetsvurderinger fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ligger til grunn for hvordan man disponerer tjenesten.

- Når regjeringsmedlemmer reiser utenlands, vurderer PST om det skal sendes med livvakt. Men det er det besøkte landet som har sikkerhetsansvaret når fremmede politikere er på visitt, sier Mjølhus til NTB.

(NTB)