SLIPPER IKKE UNNA LIKEVEL: Gebyrsaken mot fiskeriministerens selskap er avgjort. Gebyrene er ikke grunnlovsstridige og saken tas opp igjen.
SLIPPER IKKE UNNA LIKEVEL: Gebyrsaken mot fiskeriministerens selskap er avgjort. Gebyrene er ikke grunnlovsstridige og saken tas opp igjen.Vis mer

- Ikke grunnlovsstridig

Giske har avgjort 25 gebyrsaker. Saken mot fiskeriminsterens selskap tas opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Settestatsråd Trond Giske har avgjort gebyrsakene som gjelder lakserømming, og kommet til at gebyrene ikke er grunnlovsstridige.

Dermed tar Fiskeridirektoratet opp igjen gebyrsakene mot 25 selskaper som fikk fryst behandlingen av gebyrer på opp i mot en million kroner, deriblant fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens datterselskap Flatanger Settefisk.

- Gebyrene er ikke i strid med grunnloven, og de sakene som var i prosess beveger seg nå videre i Fiskeridirektoratet, sier ekspedisjonssjef i Fiskeri- og kystdepartementet, Magnor Nerheim, som har vært sterkt involvert i vedtaket.

Brevet med vedtaket ble sendt til Fiskeridirektoratet fredag ettermiddag.

Hard kritikk
Pressemeldingen fra Fiskeridepartementet kommer samme dag som tre jusprofessorer går ut i Dagbladet og retter kritikk mot ministeren for å ha brutt habilitetsreglene og gitt seg og sine selskaper en betalingsutsettelse.

Fiskeriministeren frøs behandlingen av alle gebyrer til oppdrettsselskaper i et hastevedtak før jul. Nå ruller altså sakene videre, mot innkreving av gebyrene.

- Dette viser at det ble gitt en kreditt på uriktig grunnlag, av en inhabil person, sier professor Ørnulf Rasmussen ved Universitetet i Bergen.

Rasmussen er blant professorene som i dag kritiserer Berg-Hansen for inhabilitet.

I HABLITETSTRØBBEL: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Lena Knutli.
I HABLITETSTRØBBEL: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Lena Knutli. Vis mer

Han stiller fortsatt spørsmål om beslutningen om frysing ville ha vært truffet dersom man hadde hatt en annen statsråd, og sier at nettopp dette er kjernen i habilitetsproblemet.

Ni saker gjenstår

Fortsatt gjenstår vurderingen av de ni sakene som gjelder gebyrer for å ha for mye fisk i merdene. Disse gebyrer er av en helt annen størrelsesorden. Det største gebyret er på ni millioner kroner. Det var dette kjempegebyret som gjorde at Sivilombudsmannen stilte spørsmål om ordningen kunne være grunnlovsstridig, noe som igjen var bakgunnen for at fiskeriministeren frøs alle gebyrer.

Det er meningen at Lisbeth Berg-Hansen skal håndtere de ni sakene selv. Lovavdelingen i Justisdepartementet har vurdert henne som inhabil i å behandle gebyrsakene framover, men Berg-Hansen mener at siden de ni sakene gjelder brudd på en annen paragraf enn den hennes selskaper har brutt, kan hun behandle dem.

Jusekspertene mener imidlertid at også det kan være problematisk, fordi ministeren og selskaper knytt til henne kan ha interesse av utfallet i sakene.

Nerheim ønsker ikke å gå ut med når vedtaket om de ni siste sakene skal treffes, men sier at det er nært forestående.