VILLE IKKE HA JENTA DER: Forsvarer Mette Yvonne Larsen begynte i dag på sin prosedyre for å overbevise retten om at Rune Øygard ikke er skyldig i overgrep mot den nå 16-årige jenta. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
VILLE IKKE HA JENTA DER: Forsvarer Mette Yvonne Larsen begynte i dag på sin prosedyre for å overbevise retten om at Rune Øygard ikke er skyldig i overgrep mot den nå 16-årige jenta. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer

- Ikke gunstig for jenta å være til stede under min prosedyre

Mette Yvonne Larsen sier hun ba bistandsadvokaten om å skjerme den fornærmede 16-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Etter en lunsjpause i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer startet Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sin prosedyre.

- Jeg skal bruke den tida som er nødvendig for å overbevise retten om at Øygard må frifinnes, innleder Larsen.

- Jentelojalitet Larsen forteller videre at hun i går anmodet jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal om at 16-åringen ikke burde høre hennes prosedyre i går kveld. Det ønsker imidlertid jenta - som nå sitter i salen.

- Jeg tok opp med bistandsadvokaten at det ikke er gunstig for en fornærmet å være til stede under forsvarers prosedyre, sier Larsen.

Hun legger til at hun selv ofte befinner seg på den andre siden av bordet, som bistandsadvokat.

- Jeg har en lojalitet til ei ung jente uansett, sier Larsen, som flere ganger understreker at det sikkert er mer fristende å tro på den unge jenta - og ikke Øygard. 

- Det føles mer moralsk riktig.

- Må vite Larsen mener at dommerne vil være på tynn is dersom de bare «føler» at Øygard er skyldig. «All rimelig tvil skal komme tiltalte til gode,» leste hun opp.

- Man kan ikke hoppe bukk over vitneforklaringer, sier Larsen.

Tidligere i dag argumenterte aktor Thorbjørn Klundseter for at Rune Øygard snakker usant, og at mellom 40 og 50 samleier må legges til grunn for straffeutmålingen. Han la ned påstand om fire år fengselsstraff for Vågå-ordføreren.

Klundseter startet sin prosedyre med å advare dommerene mot flere av vitnene, som han mener er unødvendige for saken.

- Hoppet over gjerdet Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier på sin side at hun må påpeke viktigheten av beviskravet i en slik type straffesak.

- Jeg må si at jeg -  i en straffesak hvor det ikke finnes tekniske bevis - er litt overrasket over at han går så glatt over beviskravet. Er det fordi han ikke synes det vil være fordelaktig å komme inn på? spør hun retorisk.

- Det aktor gjorde, var at han hoppet over gjerdet der det er lavest, sier hun videre.

Forsvarer Larsen har anslått at hun vil bruke nærmere to timer på sin prosedyre.