Ikke «gutter» og «jenter» i kjønnsnøytral barnehage

I barnehagen Egalia i Stocholm er barna bare «venner».

KOMPISER: I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter». Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix
KOMPISER: I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter». Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter».

- Samfunnet forventer at jenter skal være jentete, søte og snille, mens guttene bare skal være tøffinger, men her hos oss får barna en fantastisk mulighet til selv å finne ut hvem de vil være, forteller rektor og leder for barnehagen, Lotta Rajalin, til Dagbladet. 

Fra farger og leketøy til valg av bøker; alle detaljer er nøye planlagt for å forhindre at barna faller inn i kjønnstereotypier i den kommunale barnehagen på Södermalm. 

Blander leker - I mange barnehager har man dukker og dukkehus for seg og jernbane og biler for seg. Men hos oss blander vi lekene sammen, slik at alle lekene blir like naturlig å leke med enten man er gutt eller jente, forteller rektoren.  

Hun presiserer at barna ikke trenger å forandre noen ting.

- Det er vi, de voksne som må forandre oss. Vi må være bevisste på hvordan vi bruker språket sammen med barna. For eksempel sier vi ikke "gutter" og "jenter"; vi sier «kamerater». Istedenfor å betone kjønnet så betoner vi kameratskapet. Og alle barna oppmuntres til å leke med alle typer leker, slik at barna skal få et så rikt liv som mulig uten bindinger av kjønn. Jeg tror både gutter og jenter får det bedre av dette, sier hun og eksemplifiserer: 

- Om vi er ute og går og kommer til en fotgjengerovergang, så sier vi «grønt» eller «rødt menneske», og ikke «grønn» eller «rød mann».

Hun påpeker at det i den svenske læreplanen og i den svenske skoleloven står at man skal gi gutter og jenter like muligheter.

- Men slik er det ikke i dag og det må vi ta på alvor. Barn skal ha de samme rettighetene og oppvekstvilkårene uavhengig av kjønn. Vi tar ikke bort noe, vi bare tilfører, sier rektoren.  

- Dette må tas på alvor Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen kjenner ikke eksemplet fra Sverige, men synes det høres interessant ut.

- At de bruker «kompiser» i stedet for «gutter »og «jenter» er helt ålreit, det er inkluderende, og det er kjønnsnøytralt, sier forskeren.

Han mener barnehager ofte reproduserer tradisjonelle kjønnsroller, og at man også i Norge bør oppdatere seg på nyere forskning om kjønn, og ta hensyn til dette i sin pedagogiske praksis. 

- Vi bruker kjønn i språket vårt hele tiden, derfor er det viktig at man i pedagogisk sammenheng er oppmerksom på hvordan man bruker språket. Om Per og Pål bråker så er det ikke «gutta» som bråker, det er rett og slett Per og Pål - men i skole eller barnehagesammenheng tror jeg mange sier «gutter; nå må dere være stille», sier Lorentzen.

Også rådgiver i Reform ressurssenter for menn, Ole Bredesen Nordfjell synes eksempelet fra Sverige er spennende.

- Men det er ikke en varig løsning, for kjønn er jo en del av språket vårt. Men som et tiltak eller en arbeidsmetode i en periode er det bra.

Bredesen Nordfjell har forsket på hvordan man jobber med likestilling i norske barnehager, og mener majoriteten av norske barnehager ikke jobber bevisst med å gi jenter og gutter like muligheter.

- Politiske myndigheter og den enkelte barnehage må ta tak i denne problematikken. Å prøve ut virkemiddelet som brukes i den svenske barnehagen ville være bra også i Norge. Det vil gjøre ansatte bevisst på hvordan de ser på og snakker til barna, sier Bredesen Nordfjell.

KJØNNSNØYTRAL: - Samfunnet forventer at jenter skal være søte og snille, mens guttene bare skal være tøffinger. Her får barna en fantastisk mulighet til selv å finne ut hvem de vil være, forteller rektor Lotta Rajalin i Egalia barnehage i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix
KJØNNSNØYTRAL: - Samfunnet forventer at jenter skal være søte og snille, mens guttene bare skal være tøffinger. Her får barna en fantastisk mulighet til selv å finne ut hvem de vil være, forteller rektor Lotta Rajalin i Egalia barnehage i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer