Ikke «gutter» og «jenter» i kjønnsnøytral barnehage

I barnehagen Egalia i Stocholm er barna bare «venner».

KOMPISER: I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter». Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix
KOMPISER: I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter». Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm unngår personalet å bruke ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser», eller «venner», istedenfor «gutter» og «jenter».

- Samfunnet forventer at jenter skal være jentete, søte og snille, mens guttene bare skal være tøffinger, men her hos oss får barna en fantastisk mulighet til selv å finne ut hvem de vil være, forteller rektor og leder for barnehagen, Lotta Rajalin, til Dagbladet. 

Fra farger og leketøy til valg av bøker; alle detaljer er nøye planlagt for å forhindre at barna faller inn i kjønnstereotypier i den kommunale barnehagen på Södermalm. 

Blander leker - I mange barnehager har man dukker og dukkehus for seg og jernbane og biler for seg. Men hos oss blander vi lekene sammen, slik at alle lekene blir like naturlig å leke med enten man er gutt eller jente, forteller rektoren.  

Hun presiserer at barna ikke trenger å forandre noen ting.

- Det er vi, de voksne som må forandre oss. Vi må være bevisste på hvordan vi bruker språket sammen med barna. For eksempel sier vi ikke "gutter" og "jenter"; vi sier «kamerater». Istedenfor å betone kjønnet så betoner vi kameratskapet. Og alle barna oppmuntres til å leke med alle typer leker, slik at barna skal få et så rikt liv som mulig uten bindinger av kjønn. Jeg tror både gutter og jenter får det bedre av dette, sier hun og eksemplifiserer: 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.