Ikke håp for bamsemor og ungene

Mange vil hjelpe isbjørnene som er strandet på Bjørnøya, men ingen med makt til å gjøre noe vil ta affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fikk i går mange henvendelser fra fortvilte lesere som vil hjelpe bjørnene. Under en avstemning på Dagbladet.no der mer enn 1900 deltok, stemte 80 prosent for at isbjørnene må hjelpes hjem.

Men det folkelige engasjementet hjelper nok ikke.

Bjørnene vil trolig sulte i hjel når høsten kommer og binna ikke lenger kan leve på egg og sjøfuglunger.

Sitter stille

De tre kan reddes enten ved at de blir ftret til isen kommer tilbake, eller ved at de blir bedøvet og fraktet med helikopter til et område hvor de kan greie seg selv. Men sysselmannen på Svalbard, som har ansvaret for flora og fauna i nordområdene, vil ikke gripe inn. Oppfatningen er at naturen må regulere seg selv.

Brutal natur

Heller ikke World Wildlife Fund vil sette i gang noen redningsoperasjon for binna og de to små ungene. Generalsekretær Rasmus Hansson sier til Dagbladet at han støtter sysselmannens avgjørelse.

- Det er lett å synes synd på de små ungene, men det har ingen mening å begynne å flytte på dem. Naturen er brutal der oppe. Mellom 50 og 70 prosent av isbjørnungene dør det første året etter at de er født. I stedet for å være opptatt av skjebnen til enkeltindivider, må vi være opptatt av de grunnleggende problemene: Den globale oppvarmingen fører til tidligere issmelting og er på sikt en fare for hele isbjørnbestanden.

Ishavsstasjonen på Bjørnøya følger med på binna og ungene, men ønsker å la naturen gå sin gang.
IKKE HÅP: Bamsemora og de to ungene kom seg ikke med isen, og vil sulte i hjel på golde Bjørnøya.